FORBRUKERTEKNOLOGI

Vellykket WiMAX-test i Sverige

Tester gjort i Nord-Sverige i høst, viser at WiMAX-teknologien er godt egnet for å gi spredt bebyggelse rask Internett-aksess.

8. des. 2004 - 03:07

Intel har sammen med MobileCity og Skellefteå kommune i Sverige installert, driftet og testet det selskapene hevder er Skandinavias første nettverk basert på den trådløse WiMAX-teknologien.

Intel beskriver WiMAX (IEEE 802.16) som en ny trådløs standard som gir rask bredbåndsanslutning til både faste og mobile nettverk. Den teoretiske grensen for et WiMAX-nettverk er en rekkevidde på 5 mil, og en hastighet på 75 Mb/s. Den maksimale rekkevidden avhenger dog av miljøet, værforhold og nettverkets kapasitet.

Skellefteå kommune har 71.000 innbyggere fordelt på 7.200 km², hvorav halvparten bor utenfor tettstedet. WiMAX-testen har pågått i to måneder og omfatter totalt 28 husholdninger, som ligger mellom fem og åtte kilometer fra hverandre. Hver husholdning har installert en antenne på taket og har fått tilgang til bredbånd med hastigheter opp til 8 Mb/s. Installasjonen av antennen tar normalt omtrent en time.

- I henhold til World Internet Institute har bare 23 prosent av Sveriges befolkning tilgang til bredbånd, inkludert ADSL. Med hjelp av WiMAX har vi kunnet gi kommunens innbyggere utenfor tettstedene raskere og billigere bredbånd enn hva som har vært mulig med noen annen teknologi, sier Bert Öhlund, kommunalråd i Skellefteå, i en pressemelding.

En ny undersøkelse utført av MobileCity viser at WiMAX-testens brukere er meget fornøyde med hastigheten, den enkle installasjonen og ikke minst at man endelig har fått tilgang til bredbånd hjemme.

    Les også:

- Testen viser hvor lett det er å installere et trådløst nettverk med WiMAX-teknologi. Dessuten er det ifølge våre beregninger syv ganger billigere å forsyne husholdningen med bredbånd via WiMAX sammenliknet med kostnaden for bredbånd via fiber, sier Göran Eriksson, administrerende direktør for MobileCity.

- Derfor blir det mulig å tilby bredbånd til syv ganger så mange innbyggere for det budsjettet som regjeringen har satt av for å sikre utbyggingen av vår bredbåndsinfrastruktur, sier han.

- Resultatet fra Skellefteå viser at WiMAX innebærer nye muligheter for dem som bor utenfor rekkevidde av ADSL og fiber, sier Lars Östmarck, Norden-ansvarlig i Intel.

Han opplyser at det har begynt å levere standardbaserte komponenter til visse produsenter.

- Når det standardbaserte utstyret blir tilgjengelig i løpet av 2005, kommer prisene til å synke. Første generasjon WiMAX-system med full kompatibilitet mellom produkter fra forskjellige produsenter kommer til å fremskynde innføringen av WiMAX ytterligere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.