OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Vellykket Windows 2000-lansering i Norge

Den norske lanseringen av Windows 2000 trakk over 7000 nordmenn og arrangementet var blant de største i verden. Alt var vellykket, med unntak av en liten, litt morsom detalj.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2000 - 16:57

Windows 2000 blir i dag lansert med brask og bram i en rekke land. Selve hovedseremonien foregår i San Fransisco i USA med omtrent 20.000 deltakere, men også Microsoft Norges seremonier er populære. Dagens to lanseringsshow trakk til sammen omtrent 7000 mennesker. Billettene ble revet vekk på rekordtid slik at mange ikke fikk plass. Til sammenligning hadde arrangementene i Sverige og Finland under 2000 tilskuere hver.

En fornøyd Ole Morten Settevik i Microsoft Norge med Windows 2000 Professional i hendene. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
En fornøyd Ole Morten Settevik i Microsoft Norge med Windows 2000 Professional i hendene. Foto:  Harald Brombach

Ole Morten Settevik, administrerende direktør i Microsoft Norge, forteller til digi.no at han synes det er litt spektakulært at besøkstallet er så høyt.

- Det er jo tross alt bare snakk om et operativsystem!

Settevik synes selvsagt at det er gøy at Norge har fått til et så mye større arrangement enn selskapets nordiske søsterselskaper. Han tror forklaringen ligger i at Microsoft i Norge generelt sett er mer utadvendte overfor markedet enn mange av Microsofts avdelinger i andre land.

Lanseringsshowet i formiddag besto av en blanding av underholdning og mer eller mindre tørre fakta. Konferansier var Petter Nome, underholdningen besto av en dansegruppe, samt Espen Eckbo som den Microsoft-ansatte systemingeniøren Dag Hoff - svært hektet på Internett men lite på det virkelige liv.

Deretter ble nyhetene og fordelene med Windows 2000 presentert. Det ble lagt mye vekt på betydningen katalogtjenesten Active Directory har for administreringen av datanettverk, i tillegg til forbedret stabilitet, skalerbarhet og ytelse.

Sikkerheten i Windows 2000 er ifølge Rune Lystad, systemingeniør ved Microsoft Norge, kraftig forbedret. Ikke minst gjennom 128-bits kryptering også utenfor USA og Canada, men også på grunn av støtte for smartkort, full implementasjon av sikkerhetssystemet Kerberos og muligheten til å lage egne digitale signaturer.

For de enkelte brukerne tilbyr Windows 2000 ifølge Lystad langt bedre støtte for ny maskinvare, automatisk gjenopprettelse av systemfiler og bedre stabilitet. Lystad viste blant annet til en undersøkelse gjort av ZD Labs som sammenligner stabiliteten til Windows 95, Windows 98, Windows NT 4.0 og Windows 2000. I testen ble gjennomsnittlig oppetid målt, det vil si hvor lenge operativsystemet ville la seg bruke før det av én eller annen grunn krevde omstart. Windows 95 måtte i snitt startes på nytt etter 1,8 dager. Windows 98 er noe mer stabilt, 2,1 dager var snittiden. Og ikke overraskende var Windows NT betydelig mer stabilt enn konsumentsystemene, 5,2 dager - det vil si en vanlig arbeidsuke er tiden operativsystemet i snitt kunne holde det gående.

Windows 2000 ble til Windows 200 under det norske lanserings-arrangementet. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Windows 2000 ble til Windows 200 under det norske lanserings-arrangementet. Foto:  Harald Brombach

Gledelig for Microsoft fikk ikke ZD Labs noe tilsvarende tall for Windows 2000. Etter 90 dagers kontinuerlig bruk uten at systemet hadde gått ned en eneste gang, ble testen avsluttet.

Det eneste som kanskje ødela gleden en smule for Microsoft i dag, men som skapte litt fornøyelse blant publikum. Isoporlogoen til Windows 2000 gjorde et par ganger seg selv om til Windows 200. Om noen tok dette som et tegn på om Windows 2000 ikke er så stabilt som det hevdes, vites ikke.

Lanseringsfesten i San Fransisco overføres live på Internett klokken 18.30 i kveld.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.