Vender fokuset mot Windows 8

På nytt er avanserte filsystemer i fokus hos Microsoft.

Vender fokuset mot Windows 8

På nytt er avanserte filsystemer i fokus hos Microsoft.

Windows 7 nærmer seg ferdigstillelse, noe som betyr at Microsoft vil flytte mer fokus over på neste versjon. Det ser allerede nå ut til at selskapet har gjort unna en del av planleggingen, for i to stillingsannonser søker selskapet etter utviklere med kompetanse innen testing, filsystemer og filservere.

Riktignok ser det ut til at det først og fremst er serverversjonen av Windows 8 Microsoft vil disse personene skal jobbe med, men denne funksjonaliteten vil normalt også måtte støttes av klientutgaven.

I den ene stillingsannonsen går det fram at Microsoft snart skal starte arbeidet med større forbedringer for Windows 8. Dette inkluderer «innovativ funksjonalitet som vil revolusjonere filtilgangen i avdelingskontorer».

Dette vil bygge på funksjonalitet som skal komme i DFSR-tjenesten (Distributed File System Replication) i Windows Server 2008 R2, blant annet støtte for klynger og enveis replikering.

I den andre stillingsannonsen går det fram at det planlegges en helt ny filserver for Windows 8.

Microsoft har også tidligere snakket om nye og avanserte systemer for filbehandling. Mange husker WinFS, som skulle komme i det som etter hvert ble Windows Vista og som skulle kombinere dagens NTFS-filsystem med SQL Server og XML-baserte metadata. Det er uklart om Microsoft har gitt opp helt, eller om selskapet fortsatt forsøker å få dette til å fungere. I 2004 konkluderte selskapet med at Windows Vista aldri ville bli klar i tide, dersom WinFS skulle følge med.

Det samme året sa Bob Muglia, den gang sjef for Microsofts Windows-servere, at det var en feil å gå ut med løfter om WinFS så tidlig.

I 2006, noen måneder før lanseringen av Windows Vista, ble det klart at WinFS heller ikke ville gjøres tilgjengelig for Windows Vista som et framtidig tillegg. Per november 2006 var WinFS fortsatt under utvikling, men selskapet har siden det sagt lite eller ingenting om hvordan dette arbeidet går. Deler av funksjonaliteten skal dog ha blitt tatt i bruk i andre Microsoft-teknologier.

Både Windows 7 og den tilsvarende serverversjonen, som riktignok kalles Windows Server 2008 R2, ventes å bli ferdige i år. Dersom Microsoft følger de kunngjorte planene om å gi ut ny versjoner av operativsystemer hvert tredje år, vil operativsystemet, som i alle fall foreløpig kalles Windows 8, bli ferdigstilt innen 2012.

Til toppen