Venezuela kjøper 1 million Intel Classmate

President Hugo Chavez ble overbevist etter et besøk til Portugal. Han satser ellers på lokal Linux.

Annen generasjon av elev-pc-en Intel Classmate drives av Atom-prosessoren.
Annen generasjon av elev-pc-en Intel Classmate drives av Atom-prosessoren.

President Hugo Chavez ble overbevist etter et besøk til Portugal. Han satser ellers på lokal Linux.

I forrige uke var president Hugo Chavez i Venezuela på offisielt besøk til Portugal. Han fikk blant annet en orientering fra den portugisiske statsministeren Jose Socrates om prosjekt Magellan (eller Magalhaes, på portugisisk).

Dette prosjektet går ut på at et portugisisk firma, JP Sá Couto, produserer en lokal variant av Intels elev-PC Classmate, som regjeringen kjøper 500 000 eksemplarer av og fordeler til skoler på barnetrinnet. Skolene betaler 50 euro for hver maskin de mottar.

Besøket til Chavez munnet ut i en handelsavtale mellom Venezuela og Portugal, verdt til sammen tre milliarder dollar. En sentral del av denne avtalen er at Venezuela kjøper 1 million eksemplarer av den portugisiske varianten av Intel Classmate.

Alle maskinene som skal til Venezuela følger Intels konstruksjon for den andre generasjonen av Classmate. Det innebærer at maskinene utstyres med Atom-prosessorer og trådløst bredbånd. Avtalen åpner for at noen av maskinene kan monteres i Venezuela.

En viktig forskjell mellom Classmate-prosjektene i den to landene, er at mens Portugal holder seg til Windows, vil Venezuela satse på en lokal variant av Debian Linux, kjent som Canaima GNU/Linux.

Det antas at Venezuela får sine første Classmate innen utgangen av 2008, og at storparten av leveransen vil være fullført i løpet av første halvår 2009.

Avtalen mellom Portugal og Venezuela innebærer at Classmate får et vesentlig forsprang på XO-maskinen til den MIT-initierte stiftelsen OLPC (One Laptop Per Child) som Intel røk uklar med i januar i år. Summen av leverte og bestilte XO er rundt 700 000, mens det tilsvarende tallet for Intel Classmate er nå over 1,5 millioner.

    Les også:

Til toppen