VENLEG NASE og KVISTA GEIS: Derfor er BankID på nynorsk

Og bare for å ha sagt det også: OFFSLEG PJUSK.

VENLEG NASE og KVISTA GEIS: Derfor er BankID på nynorsk
Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, merker at folk er opptatt av BankID på mobil. Foto: Ilja C. Hendel

Helt siden slutten av mai i år har BankID på mobil vist oss to nynorske ord når vi betaler i en nettbutikk eller skal logge oss inn på en offentlig nettside.

Før twitret folk at de hadde fått TYKK FAMILIE eller BLAKK TIME.

Nå har de fått ord som OFFSELEG PJUSK

 

– Ordene på BankID på mobil skaper enormt med engasjement, sier kommunikasjonsdirektør i Vipps Hanne Kjærnes.

Hun forteller at det er flere engasjerte nynorskbrukere som har tatt kontakt og ønsket seg ord på nynorsk. På twitter gir noen poeten Øystein Hauge æren.

Nynorsk til alle

BankID

Over fire millioner nordmenn bruker BankID, hovedsakelig for tilgang til nettjenester hos norske banker, men også i offentlige tjenester og ID-Porten.
BankID brukes av alle landets banker, og kan tas i bruk av alle virksomheter.

Bankene i Norge tilbyr BankID til personkunder, mens BankIDs partnere tilbyr BankID til virksomheter. Vipps, BankID og Bank Axept slo seg sammen i 2018.
Løsningen er utviklet gjennom BankID-samarbeidet, som er et samarbeid (jepp) mellom Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen (Nå Finans Norge).

Elektronisk identifikasjon med BankID oppfyller myndighetenes krav til ID- og legitimasjonskontroll og bindende elektronisk signatur.

Kilde: Vipps.no og Wikipedia

Det var ikke mulig å la brukerne velge mellom nynorsk og bokmål, og dermed får alle brukere av bankID på mobil ord på nynorsk.

Det er ikke fryktelig mye teknologi bak. Listene settes opp og legges inn i et system. 

Ordene som brukes, en liste med adjektiver og en liste med substantiver, er plukket ut av mennesker. Ingen ord må være lengre enn syv bokstaver, og de kan ikke inneholde æ, ø eller å.

Og mange av ordene er veldig nynorske. 

– Vi tenkte at når vi først skulle gjøre det, så skulle vi gjøre det skikkelig. Vi har engasjerte nynorskbrukere som jobber her, sier Kjærnes. 

Ikke noe snusk

Når lista settes opp, vil de unngå ord som i kombinasjon kan føre til at folk tenker urene tanker. De ser også etter ordkombinasjoner som kan være uheldige på andre måter. 

Hvis de bommer, får de beskjed.

– Jeg pleier å få en del tilbakemeldinger rett fra brukere, en mail om at noe må rettes opp, sier Kjærnes. Nå har hun bare fått én tilbakemelding fra noen som reagerte. 

Artikkelen fortsetter under.

Før jul, da BankID fortsatt var på bokmål, avholdt de en konkurranse der folk kunne melde inn mulige ord. På 12 timer fikk de utrolige 27.000 ord. En opptelling viste at ostepop var en vinner. Svett ostepop var en høyt ønsket kombinasjon. Det samme var gretten lama.

Men tror du at du får egne helseord når du logger inn hos fastlegen, eller ord som har med penger å gjøre når du skal inn hos Skatteetaten? Det kan Kjærnes avkrefte.

– Av og til er det noen som tror det, men det er nok bare en bekreftelsesmyte, sier Kjærnes.

Det er ikke bestemt hvor lenge nynorskprosjektet vil vare. BankID vurderer også sesongord knyttet til for eksempel jul og påske.

Del gjerne dine morsomste ord-kombinasjoner fra BankID på Mobil i kommentarfeltet!