JUSS OG SAMFUNN

Venn deg til dette symbolet

- Enklere innlogging til offentlige tjenester på nett.

30. juni 2011 - 09:06

Den såkalte ID-porten og MinID er statens infrastruktur for felles pålogging til offentlige tjenester på nett.

Nå skal det blir lettere å kjenne igjen hvor dette kan brukes.

Et nytt symbol skal pryde både nettjenester og fysiske bærere som støttes, av typen USB-pinner eller smartkort.

- Det nye symbolet skal være det kjennetegnet som vil gi innbyggerne et enda enklere forhold til bruk av elektroniske tjenester. Samtidig skal dette skape trygghet om at det offentlige står bak innloggingen, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i en pressemelding.

Symbolet er foreløpig på plass ved innlogging til ID-porten, og utstyr fra e-ID-leverandøren Commfides. Merket skal fremover fases inn også hos Nav, Lånekassen og andre offentlige nettjenester.

Målet med utformingen av ikonet har vært å følge et sett med prinsipper. Ambisjonen var å skape noe som både er moderne, lett å kjenne igjen og med en «offentlig symbolikk».

Hvorvidt de har lykkes med dette er sikkert gjenstand for ulike oppfatninger.

- Noen får assosiasjoner til løver på sidene og krone på toppen, sier kommunikasjonsansvarlig for e-ID i Difi, Guro Aardal Hagen til digi.no.

Aardal Hagen kan avsløre at logoen er utviklet av et profft byrå. Prisen? 600.000 kroner. Det inkluderer også brukertesting.

Bruken øker

Difi oppfatter at innbyggerne nå har knekt koden, og at mange nå har blitt fortrolige med innlogging til et økende knippe offentlige tjenester på nett.

Det vises til at godt over dobbelt så mange brukte MinID i årets fem første måneder som i 2010. Et annet positivt tegn er at færre ber om hjelp.

MinID brukes i dag av 2,6 millioner nordmenn. Dette er elektronisk ID som gir tilgang på såkalt mellomhøyt sikkerhetsnivå. Det oppgis å være tilstrekkelig til eksempelvis å søke om lån i Lånekassen, plass på videregående skole, endre selvangivelsen, bytte fastlege eller endre adressen din i folkeregisteret.

Neste trinn er høyeste sikkerhetsnivå, som muliggjøres gjennom Buypass eller Commfides e-ID. Dette skal på sikt kunne gi helseopplysninger og signering av dokumenter. Foreløpig finnes det knapt tjenester fra staten som krever høyeste nivå sikkerhet, men flere er under planlegging.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.