JUSS OG SAMFUNN

Venstre foreslår DLD-alternativ

En invitt til Høyre for bedre balanse mellom politiets behov og personvernet.

Bilde: Marius Jørgenrud

Venstre har levert et forslag til Stortinget som de mener vil sikre bedre personvern enn EU-direktivet om datalagring («datalagringsdirektivet» eller DLD), samtidig som politiet får bedre muligheter til å bruke digitale verktøy i kampen mot kriminalitet: Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om gjennomføring av domstolskontroll ved uthenting av trafikkdata, samt styrking av politiets ressurser til å bekjempe alvorlig kriminalitet med digitale verktøy. Endringer i ekomloven.

Forslaget er en invitt til Høyre om å forhandle med DLD-motstanderne framfor å inngå et kompromiss med Arbeiderpartiet. Høyre skal ta stilling til hvorvidt de skal innlede DLD-forhandlinger med Arbeiderpartiet.

Venstres forslag beholder direktivets krav om strengere rammer og domstolskontroll for utlevering av trafikkdata. Partiet innrømmer at dette burde vært innført for lenge siden, uavhengig av pålegget fra EU.

I Venstres forslag argumenteres det ellers for at politiet ikke har vært i stand til å utnytte effektivt regimet som Norge innførte i 2005 for behandling av trafikkdata. Det er særlig tilgang til såkalt hurtigfrysning partiet er opptatt av.

– Problemet er at disse hjemlene ikke brukes godt nok, fordi ressursene til å bruke dem ikke er til stede, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen, som møter på Stortinget som vararepresentant for Trine Skei Grande denne uka.

Løsningen på dette, ifølge Elvestuen, er mer ressurser til politiet.

– Vi ønsker å gi politiet mer ressurser for å bruke datateknologi til å bekjempe alvorlig kriminalitet, sier Elvestuen.

Venstres forslag stiller to krav til regjeringen. Det ene går ut på at regjeringen igangsetter en behovsutredning «for å se på hvordan ulike enheter i politiet, herunder spesielt Kripos og PST, kan bekjempe alvorlig kriminalitet med digitale verktøy, med de eksisterende hjemler og verktøy gitt av lovverket». Utredningen skal gjennomføres «snarest» og følges opp konkret i forslag til statsbudsjettet for 2012.

Det andre er at regjeringen pålegger politiet å føre «tilstrekkelig logg og statistikk over bruken av hemmelige tvangsmidler, herunder kommunikasjonskontroll og kommunikasjonsdata, slik at det blir mulig å evaluere metodebruken bedre i ettertid.»

Det går ikke fram av Venstres forslag hvorvidt nettilbydere skal pålegges å oppbevare trafikkdata i en gitt minimumsperiode, eller hvor lang en eventuell minimumsperiode bør være. Arbeiderpartiets forslag om oppbevaring i 12 måneder, mens EU-direktivet åpner for pålagt oppbevaring i ned mot seks måneder, tyder på at seks måneders pålagt oppbevaring kan være en mulig kompromiss mellom dem og Høyre.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.