JUSS OG SAMFUNN

Venstre mener pirat-kjennelsen er sensur

Reagerer kraftig.

Venstre-leder Trine Skei Grande er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom.
Venstre-leder Trine Skei Grande er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom. Bilde: Terje Pedersen / NTB scanpix
NTB
2. sep. 2015 - 20:16

Oslo (NTB-Dag Kjørholt og Anne Marjatta Gøystdal): Venstre reagerer kraftig på at norske nettleverandører må blokkere piratnettsteder. - En trist dag for ytringsfriheten, sier partileder Trine Skei Grande.

Avgjørelsen i Oslo tingrett kom etter at norsk filmbransje sammen med de største internasjonale produsentselskapene saksøkte åtte norske internettleverandører og piratnettsteder som The Pirate Bay, Extratorrent og Viooz.

Skei Grande understreker at folk bør betale for film og musikk, og at ingen mener at piratkopiering er et gode. Men hun er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom. 

– Når vi åpner for å stenge tilgangen til enkelte nettsider på dette grunnlaget, hva blir det neste? Skal nettsider som oppfordrer til sivil ulydighet stenges? Hva med nettsider som varsler om forhold myndighetene forsøker å hemmeligholde, som WikiLeaks? sier Grande.

Bakgrunn: Må blokkere Pirate Bay 

Innen to uker

Rettighetsalliansen fikk medhold på alle punktene i sitt søksmål i den rundt 40 sider lange kjennelsen som ble lagt ut onsdag ettermiddag.

I løpet av to uker skal nettleverandørene stenge tilgangen til sider der du kan laste ned film og musikk ulovlig. I alt sju tjenester blir blokkert.

Telenor er godt tilfreds med kjennelsen og akter ikke å anke. Noen praktiske detaljer må gjennomgås, men selskapet har til hensikt å blokkere tilgangen til nettstedene innen fristen.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at det er myndighetene som må avgjøre hva som er lovlig eller ikke i Norge. Det er ikke den enkelte nettleverandøren som skal ta den vurderingen, sier kommunikasjonsdirektør Torhild Uribarri i Telenor til NTB.

Strømming: Facebook skal rydde opp i pirat-video 

Gradvis innstramming

Det er første gang tilgang på internett begrenses i Norge, bortsett fra Kripos-filteret som skal hindre deling av overgrepsbilder av barn.

Venstre er bekymret for at kjennelsen bare er begynnelsen på en gradvis innstramming av digitale borgerrettigheter. De legger ansvaret på Arbeiderpartiet og Hadia Tajik, som var kulturminister da Stortinget i 2013 vedtok endringer i åndsverkloven.

– Dette er resultatet av Hadia Tajiks sensuriver, sier Skei Grande.

I kjennelsen diskuterer tingrettsdommer Jon Østensvig om blokkering kommer i konflikt med hensyn til ytringsfrihet.

Han påpeker at mer enn 90 prosent av innholdet på The Pirate Bay er ulovlig, og at det ikke er avgjørende at det også er noe lovlig innhold der. Dessuten er de egentlige ytringene, innholdet som formidles, fortsatt tilgjengelig i lovlige tjenester, skriver han.

Leste du denne?Pirate Bay nekter å gi seg
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Pirate Bay tvitret kommentar

Peter Sunde, en av grunnleggerne av The Pirate Bay, la ut flere kommentarer på Twitter etter at kjennelsen falt. Han viser til at ingen av nettstedene var til stede i retten for å forklare seg. Selve avgjørelsen vil få liten betydning, mener han.

– Hvordan kan norske domstoler tro at de er i stand til å komme med kjennelser når de ikke engang forstår hvor ineffektive de er? skriver han, under emneknaggen #resign Now.

– Får ikke store konsekvenser

IKT Norge, som representerer norske teknologibedrifter, tror heller ikke kjennelsen vil stoppe piratene. Direktør Torgeir Waterhouse sier til NRK at folk fortsatt vil velge ulovlig nedlasting hvis det ikke kommer gode, lovlige tjenester på plass.

– Hvis man skal ha slutt på det må man tilby gode høykvalitetsløsninger som brukerne er interessert i, sier Waterhouse.

Nettstedene som blir blokkert er: Pirate Bay, Extratorrent, Viooz, Primewire, Swefilmer, DreamfilmHD og Movie4k.

Popkorn Time er ikke omfattet av kjennelsen og var heller ikke en del av det opprinnelige søksmålet. (©NTB)

Les mer om denne saken hos Tek.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.