BEDRIFTSTEKNOLOGI

Venstre: Opsjonsbeskatning og delingsmodellen må vekk!

Venstres leder karakteriserer opsjonsbeskatning og delingsmodellen som livsfarlig for IT-bransjen. Hans parti vil føre en politikk som ligger nærmest IT-bransjens egne ønsker, sier Lars Sponheim (bildet).

Morten Øverbye
28. aug. 1997 - 14:32

- Næringslivet innenfor IT sprenger grensen mellom arbeid og kapital fordi kapitalen i disse bedriftene sitter i hodet på de ansatte. Nettopp derfor er vi opptatt av at de ansatte skal kunne ha medeierskap i disse bedriftene, sier Venstres leder Lars Sponheim.

Han mener derfor at beskatning av opsjoner på tildelingstidspunktet må fjernes, for å stimulere de ansatte til medeierskap og medrisiko i de nye bedriftene.

- Å beskatte opsjoner er livsfarlig for denne bransjen. Opsjoner gir mindre bedrifter en mulighet i startfasen til å gi sine ansatte en moderat lønn, mot at de får bli med på moroa oppover, mener han.

Venstre ville også fjerne delingsmodellen slik at eiere som aktivt deltar i bedriften ikke skal straffes for dette. Delingsmodellen er en rammebetingelse som særlig rammer IT-næringen hardt, mener Sponheim.

- Typisk for IT-bedriftene er at de er små bedrifter med aktive eiere. Delingsmodellen pisker derfor harderere mot IT-bedrifter enn tradisjonelle bedrifter.

Andre hjertesaker i forhold til IT-næringen er for Venstre reduksjon av arbeidsgiveravgiften, som partiet ser som spesielt hemmende for kompetanseintensive bedrifter. Venstre mener også at forskning og utvikling bør kunne utgiftsføres med 125 prosent, og at saldoavskrivningssatsen på 30 prosent er urealistisk lav med med dagens raske teknologiske utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.