Venstre vil ha lovlig fildeling

Venstre vil ha lovlig fildeling

Unge Venstre vil gjøre som det svenske Piratpartiet, og kjempe for fildelernes rettigheter.

Dagens politikk gjør at tusenvis av gutter og jenter som laster ned musikk og spill over nettet, blir gjort til kriminelle hvis de deler musikk og spill med andre.

Så sent som i februar ble en 17 år gammel gutt dømt til 45 dagers fengsel for å ha ledet en nettverk hvor medlemmene byttet filmer og musikk uten at opphavsmennene fikk betaling for det.

Dette vil Venstre ha slutt på, og vedtok en ny og radikal kulturpolitikk på helgens landsmøte, som skal gjøre det lovlig med fildeling.

Unge Venstre mener det er feil at dagens lovverk gjør hundrevis av nordmenn til kriminelle og mener det er på tide å revurdere lovgivningen rundt fildeling. Unge Venstre får støtte fra Venstres nestleder og kulturpolitiske talskvinne Trine Skei Grande.

Dette er nøyaktig det svenskene også mener i det såkalte Piratpartiet som ble etablert for halvannet år siden, og som skal være svært likt det programmet Unge Venstre nå legger fram.

- Lovgivningen vi har i dag gjør hele generasjoner til kriminelle, uten at vi har klart å lage noe system som sikrer at opphavsmennene får penger. Vi klarte å utvikle nye systemer for kompensasjon da kopimaskinen kom, men vi har ikke maktet å gjøre noe med dagens teknologiske utvikling. Lovverket må tilpasses borgerne og den moderne teknologien, sier Skei Grande.

Unge Venstre ønsker også fri sampling så artister lettere kan basere seg på andres arbeid, og et forbud mot bruk av DRM-teknologi — teknologi som begrenser bruken av digitale medier.

Venstre mener at teknologien gir enorme muligheter til å spre alle former for kultur, både smal og bred, over hele verden nesten uten kostnader. Men det må samtidig utvikles modeller for kompensasjon for åndsverksskaperen som gjør det mulig å tillate fri fildeling.

- Det er fantastiske ny muligheter som har åpnet seg. Venstre vil bruke teknologien og mulighetene for fildeling. Derfor vil Venstre oppmuntre til innhenting, utnytting, videreforedling og spredning av all kultur til ikke-kommersielle formål, sier sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Stein Eilertsen.

Til toppen