Vent med å kjøpe nytt økonomisystem

Små og mellomstore bedrifter som planlegger å kjøpe nytt økomonisystem bør vente noen uker - i hvert fall til fusjonen mellom PC-Systemer og Visma er avklart.

Små og mellomstore bedrifter som planlegger å kjøpe nytt økomonisystem bør vente noen uker - i hvert fall til fusjonen mellom PC-Systemer og Visma er avklart.

Du bør vente litt dersom du eller din bedrift vurderer å kjøpe nytt økonomisystem. Vent i det minste til støvet fra PC-Systemers angrep har lagt seg. Om noen uker kan landskapet du skal velge vei i ha forandret seg. Går alt som PC-Systemer vil, blir selskapet en klar leder i både Norge og Sverige på økonomisystemer for små og mellomstore bedrifter gjennom fusjonen med svenske Scandinavian PC Systems (SPCS) og norske Visma (se egen sak i høyre marg)

Dessuten ønsker PC-Systemer å lage en komplett samlepakke som dekker behovet for styringsprogramvare for små og mellomstore bedrifter. Fusjonen med SPCS og Visma vil gi dem flere av bitene de trenger (se egen sak om "Ditt nye operativsystem" i høyre marg).

Det fusjonerte PC-Systemer blir ikke et forbasket stort selskap, sammenlagt omsatte de tre bedriftene for rundt 600 millioner kroner i 1998, men de vil bli en kjempe i en landsby av dverger. Med stort og smått selges det over 100 økonomisystemer i Norge i dag - de fleste av små leverandører.

For kundene betyr fusjonene både en mulighet og en trussel - det siste skyldes at hele poenget med å slå sammen selskapene er å redusere utviklingskostnadene ved å samle seg rundt ett nytt produkt. En lang rekke kunder vil derfor snart få vite at deres økonomisystem er lagt på sotteseng for å dø.

Det er liten tvil om at det er PC-Systemers eget system som skal videreføres. Går fusjonene igjennom legges videreutviklingen av regnskapssystemene til Visma og SPCS mest sannsynlig ned.

Fra før av har Visma kjøpt opp - og holder liv i - økonomisystemene Multisoft, Compact og Micro80. Meningen har vært at kundene etter hvert skulle flytte over til Visma Business og til neste år Vismas nye system, som foreløpig lever under kodenavnet Stiklestad. PC-Systemer vil dermed måtte støtte hele seks regnskapssystemer i tillegg til sine egne.

Dette er surt og irriterende for kunder som nettopp har kjøpt noen av disse systemene, men likevel nødvendig. Programvare-bransjen er inne i en konsolideringsfase der mange har pekt på at de norske aktørene må slå seg sammen for å stå sterkere mot den utenlandske konkurransen. Går fusjonen igjennom, kan kundene få kjøpt programvare fra én leverandør som har større sjanser til et fritt liv i årene fremover.

Ennå finnes det ikke noen "Microsoft-aktig" leverandør av enkle økonomisystemer, men Norge og økonomiprogramvare er selvsagt ikke unntatt databransjens gravitasjonslov. SAP, danske Damgaard og en lang rekke konkurrenter har laget internasjonal økonomiprogramvare og jobber så det spruter for å skalére dem ned i stadig billigere og enklere plastpakker.

Ledelsen i PC-Systemer skal også få annet å henge fingrene i, for i tillegg til økonomisystemer skal de også samle og integrere de oppkjøpte selskapenes programvare for administrasjon, salgsstøtte, Internett-handel og Vismas logistikk-program. Ut over dette kommer selvfølgelig Vismas maritime programvare og hjemmeprogramvaren til SPCS.

Klarer ledelsen i PC-Systemer å samle alt dette til en fornuftig pakke, vil de stå svært sterkt i årene fremover. De kan i hvert fall nikke til analytikerne og si ja til de fleste delene i den totalpakken spåmennene mener én leverandør som skal overleve må tilby. For kundene ønsker etter hvert å slippe å koble sammen systemer fra ulike leverandører fordi dette er så dyrt og komplisert.

Går fusjonene i orden, vil PC-Systemer til neste år eller i 2001 kunne tilby en integrert "Office"-pakke for bedrifter med økonomi, lønn, logistikk, Internett-butikk og salgsstøtte. Denne listen omfatter blant annet ikke personaladministrasjon og dokumenthåndtering, noe som kan gi en pekepinn på neste punkt på handlelisten til PC-Systemer.

Til toppen