FORBRUKERTEKNOLOGI

Vent med å kjøpe stue-PC

Bill Gates talte i Las Vegas, og meldingen var klar: Vent med å kjøpe stue-PC til Vista er her.

5. jan. 2006 - 11:44

I går kveld amerikansk tid holdt Microsoft-formann Bill Gates åpningstalen på forbrukermessen Consumer Electronics Show i Las Vegas. Gates framhevet Microsoft innsats for å få til løsninger der digitalt innhold kan spres til alle slags apparater i hjemmet, og der de samme apparatene kan brukes til å kommunisere med venner og kjente – vise videotelefon i et vindu på tv-en for eksempel. I kjent stil kom han med flere nye slagordpregede formuleringer: «It's not just software for the PC or software for the phone or software for the videogame, it's software for the user»; «cross-device approach» med mer.

Etter å ha dratt gjennom visjonene gjennomførte Gates en demonstrasjon av Vista der han viste egenskaper «vi aldri har vist tidligere». Vista, neste generasjon Windows, skal ut på markedet innen neste årsskifte, og skal være et avgjørende skritt mot visjonene om «digital livsstil» og «digital arbeidsstil».

De tre egenskapene ved Windows som Gates framhevet på forbrukermessen, maner til ettertanke: mindre rot på skjermen, større selvtillit for brukeren, og bro til opplevelser innen personkontakt og underholdning. Det er ikke lenger «hvordan vi gjør det» som Microsoft framhever, men «hva du kan gjøre». Og det legges så stor vekt på å gjøre funksjonaliteten lett tilgjengelig at Gates skjønner han må unngå den forslitte og tidligere misbrukte formuleringen «brukervennlighet».

Avansert grafikk spiller en stor rolle for å forenkle oversikten over aktive applikasjoner og gjøre det enklere å bytte mellom dem. Både oppgavelinjen og «Alt-Tab» viser applikasjonsvinduene i miniatyr, også video, framfor bare ikoner. Et nytt verktøy, Flip 3D, plasserer alle applikasjonene i et simulert tredimensjonalt landskap.

Kommunikasjonsbiten dreier seg blant annet om Windows Sidebar, et området til høyre i skjermbildet der Gates plasserte RSS-nyheter, en prototyp av en varslingstjeneste fra Fox Sports, og en tidtaker som ringte når egget var ferdig kokt.

De som lurer på om ikke Microsoft snart vil kaste seg over IP-telefoni, fikk et klart svar. Gates viste to nye trådløse telefoner som vil kunne brukes til både IP-telefoni og til vanlig fasttelefoni, og som laster ned kontaktlisten man har i Windows Live Messenger, den kommende etterfølgeren til MSN Messenger. Telefonene framstilles av henholdsvis Uniden og Philips, og vil være klar for markedet i løpet av våren.

En annen nyhet er Windows Sideshow. Det innebærer at Vista mater tilpasset funksjonalitet til en egen liten skjerm på den bærbare PC-en, slik at man kan se for eksempel en avtalebok uten å måtte fyre opp hele PC-en.

«Selvtillit» har med sikkerhet å gjøre: Vista tilbyr blant annet bedre vern mot ID-tapping («phishing») og bedre foreldrekontroll, blant annet overfor hva slags spill man lar ungen delta i over nettet.

Vista kommer i en egen stue-PC-utgave, også den døpt Media Center Edition. Gjennomgangen her var så entusiastisk at man kan konkludere med at Gates faktisk anbefaler folk å vente med å kjøpe stue-PC til Vista er klar, så mye bedre er håndteringen av spill, bilder, video, tv og musikk.

Bilderedigering og lysbildevisning blir integrert i operativsystemet: Monopoldommene i USA og EU har ikke svekket Microsofts entusiasme for bunting.

Neste generasjon av Windows Media Player – versjon 11 – tilbyr bedre og enklere verktøy for å organisere og søke i store musikksamlinger. Gates kunngjorde en ny tjeneste, døpt Urge, som Microsoft skal drive sammen med MTV Networks. Urge skal gi tilgang til millioner av musikkspor, over hundre kanaler, tilgang til bakgrunnsinformasjon og muligheter for å kontakte hundrevis av artister direkte. Popstjerne Justin Timberlake ble brakt på scenen for å agitere for Urge, hvordan det vil gi ham nye muligheter til kontakt med fansen, og hva slags nye tjenester han kan tenke seg å tilby.

En viktig egenskap med Vista Media Center blir bedre kontroll over tv-en. PC-ene vil kunne motta digitale signaler direkte fra kabel-tv. Opptak blir enklere, og flere applikasjoner vil kunne styres fra fjernkontrollen. Slagordene her: «Interaktivitet, valgmuligheter og personlig tilrettelegging».

Før Gates gikk på scenen, hadde AMD rykket ut med sitt nye stue-PC-varemerke Live og et partnerskap med Microsoft. I Gates’ tale betegnet han Intel som nøkkelpartneren i forhold til Media Center, og gjorde et nummer av Intels stue-PC-varemerke Viiv.

En viktig ny innholdspartner for Microsoft i USA blir DirecTV, som vil kunne levere både høyoppløselig og vanlig video direkte til Media Center. Tilsvarende får Storbritannia nyte et tilsvarende partnerskap mellom Microsoft og BSkyB. Ellers varslet Gates også partnerskap med fem andre nye «interaktive tv-kanaler» i USA.

Noe av poenget med Vista Media Center er at man behøver ikke se eller høre innholdet på innretningene i PC-ens umiddelbare nærhet.

Tanken er at hjemmenettet skal kunne få oversendt digitalt innhold fra PC-en til alle slags andre apparater. I dette miljøet inngår også spillmaskinen Xbox, i tillegg til nye apparater som Gates viste på scenen, blant annet Toshiba Gigabeat, en bærbar videospiller med 30 GB harddisk. Rettighetshåndteringen til de nye tjenestene vil tillate kopiering av video fra stue-PC-en til Gigabeat.

Gates gjennomførte en entusiastisk demonstrasjon av HD-DVD, både bildekvalitet og integrasjon mot interaktive tjenester, for eksempel for å få bakgrunnsinformasjon. Også her poengterte han den nye fleksible rettighetshåndteringen som gjør det mulig å lagre kopier av HD-DVD-er på harddisken til en Media Center-PC slik at den blir tilgjengelig derfra til bruk overalt i hjemmet.

Media Center-PC-er er kjent for å være forholdsvis kostbare. Gates viste en miniatyrmodell framstilt av et lite selskap, Averatec, som skulle koste 500 dollar uten tv-tuner, og 1000 dollar med. Fjernkontroll og andre egenskaper svarer til Media Center-kravene.

Hele talen til Gates kan leses her: Keynote remarks by Bill Gates.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.