Vent med å kjøpe Windows 2000

Windows 2000 kommer ikke i salg før mot slutten av året, men Microsoft har forlengst satt i gang markedsføringen. Ikke la deg lure, sier analyseselskapet Gartner Group.

Windows 2000 kommer ikke i salg før mot slutten av året, men Microsoft har forlengst satt i gang markedsføringen. Ikke la deg lure, sier analyseselskapet Gartner Group.

Analyseselskapet Gartner Group advarer alle sine kunder i sterk ordelag mot å kjøpe den kommende store oppgraderingen av Windows NT - Windows 2000. Microsoft begynte å prate om Cairo-prosjektet allerede i 1994 og Gartner Group tror Bill Gates har brukt over en milliard dollar på utvikling. Etter en rekke forsinkelser lover Microsoft på tro og ære å lansere mot slutten av året.

Microsoft arbeider på spreng for at kundene skal kaste seg over sitt nye viktige produkt når det endelig står i hyllene. Med to beta-versjoner har selskapet for lengst gjort de tekniske detaljene klare og Windows 2000-logoen dukker opp i stadig flere sammenhenger. Men Gartner Group mener at Microsoft allerede planlegger en større oppgradering og feilretting allerede til sommeren.

Derfor bør du vente, mener analyseselskapet, som har plukket fra hverandre Microsofts argumenter for å kjøpe den første versjonen av Windows 2000. Først med den neste store oppgraderingen vil Microsoft klare å lage stabile versjoner av alle de nye tjenestene de har lagt inn i Windows 2000.

Gartners tyngste argument mot å kaste seg ut i en større oppgraderingsjobb er prislappen. Det er dyrt å oppgradere operativsystem – et regnestykke med 33 servere og 2500 brukere Gartner Group har gjennomført viser at det koster over 2000 kroner pr bruker å oppgradere til Windows 2000.

Dette er Gartners argumenter for å vente til neste sommer:

Enklere administrasjon: Microsoft hevder at den største forbedringen i Windows 2000 er er enklere administrasjon med katalogtjenesten Active Directory. Men Active Directory gir bare en fortjeneste for større bedrifter og selv disse bør holde seg unna – Active Directory er helt ny og vil være ustabil i flere år, spår Gartner Group. Analyseselskapet er også skeptisk til stabiliteten i andre nye tjenester som replikeringsystemet Intellimirror

Bedre sikkerhet: Windows 2000 inneholder en rekke fuksjoner som skal øke sikkerheten, men det hjelper ikke når det har vært så mange feil i tidligere NT-versjoner.

Enklere programmering: DCOM og COM+ er nye muligheter for programvareutviklere, men det vil ta tid før nye programvare som krever Windows 2000 kommer i salg.

Klynge-muligheter: De nye mulighetene Windows 2000 gir til å koble sammen servere i grupper (klynger) er ikke dramatiske sammenlignet med hva Microsoft og konkurrenter allerede tilbyr.

Bedre ytelse: Microsoft mente tidligere at Windows 2000 skulle gå fortere enn Windows NT 4.x, men alle de store nyhetene vil trolig senke farten, mener Gartner Group. Du får et mindre løft, men bare hvis du har en maskin med flere enn fire prosessoer. Med åtte prosessorer øker farten med 15 til 25 prosent, men Windows 2000-versjonen dette krever blir trolig dobbelt så dyr som standard-versjonen.

Gartner Group mener at den umiddelbart største nyheten i Windows 2000 er en bedre ariktektur reduserer antallet omstarter dramatisk, noe som gir bedre oppetid.

Analyseselskapet summerer opp sin domme over den første versjonen av Windows 2000 med de to ordene "meget lovende".

Til toppen