- Vent med Office 2000

Office 2000 kan bli Microsofts store år 2000-problem. De fleste kunder er opptatt med år 2000 og vil ikke oppgradere Word og Excel, mener analysebyrået IDC og får støtte av Gartner Group. Office står for halvparten av Microsofts inntekter.

Office 2000 kan bli Microsofts store år 2000-problem. De fleste kunder er opptatt med år 2000 og vil ikke oppgradere Word og Excel, mener analysebyrået IDC og får støtte av Gartner Group. Office står for halvparten av Microsofts inntekter.

Analysebyrået IDC mener at Office 2000-pakkene kommer til å støve ned i hyllene når de kommer på plass i mars. Analysebyrået Gartner Group råder sine mange store bedriftskunder å tenke seg nøye om og vente med å ta i bruk de nye versjonene av Word, Excel, Powerpoint og Access.

Et labert salg av den nye Office-utgaven vil få katastrofale konsekvenser for Microsoft fordi samlepakken står for rundt halvparten av omsetningen til selskapet. Stuper salget av Office, vil trolig Microsofts aksjekurs følge samme vei.

De to analyseselskapene mener et helt tog av argumenter taler imot å bytte fra Office 97 til Office 2000. Den viktigste årsaken er år 2000-problemet.

- De fleste kunder vil bruke resten av året til å løse år 2000-problemet og vil kvie seg for å bruke tid på å forandre ikke-kritiske systemer som Office, sier Kirsten Ludvigsen, senioranalytiker hos IDC Scandinavia til digi.no.

Før jul kunne digi.no fortelle at svært mange av de største IT-kundene i Norge planlegger å fryse sine IT-systemer i august (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Da er de sannynligvis ferdige med å rette år 2000-feil og vil ikke innføre nye systemer før nyttårsaften er historie.

I tillegg mener både IDC og Gartner Group at Office 2000 mangler de helt store nyhetene:

- Man bytter dataprodukter hvis det dukker opp vesentlige nyheter, men Office 2000 mangler "må-ha-funksjoner", sier Ludvigsen og får støtte fra analyseselskapet Gartner Group.

I to notater til sine kunder sier Gartner Group at de nye samarbeidsmulighetene i Office 2000 er den største nyheten, men tittelen på det ene notatet er "Office 2000 - samarbeidsfunksjoner er ikke nok". At brukere kan lagre alle dokumenter i Internett-formatene HTML/XML uten å miste noe er en hyggelig nyhet, men ikke ikke nok. Office 2000 er ikke noe gruppevare-program, mener Gartner Group, og poengterer i en uvanlig ironisk tone at Internett-mulighetene bare "øker antallet servere brukerne kan rote vekk materiale på".

Videre sier selskapet at Internett-muligheten reduserer arbeidet med å legge ut informasjon på en Internett-server, men avhjelper ikke kundens primære behov for å skape, organisere og strukturere sin informasjon. Dessuten peker analyseselskapet på at den fulle bruk av Internett-mulighetene i Office 2000 krever Windows 2000 (tidligere NT 5.0), et produkt som nå er utsatt til sent på høsten.

Ludvigsen vektlegger dessuten at Office 2000 ikke kommer til å tvinge så mange brukere til å oppgradere som tidligere Office-versjoner. På grunn av en flodbølge av klager etter lanseringen av Office 97, har ikke Microsoft forandret filformatene i de nye versjonene av Word, Excel eller Powerpoint. Dessuten kan brukere lagre i HTML/XML - noe som ikke tvinger brukere av Office 97 som mottar dokumenter fra Office 2000-brukere til å oppgradere.

Spørsmålet er hvor lenge motvillige kunder kan utsette oppgraderingen. - I hvert fall ikke før til neste år, er svaret amerikanske PC Week fikk da de nylig gjennomførte en ringerunde: Selskapene databladet snakket med mente at kostnadene av innkjøp og opplæring ikke sto i forhold til det de så som beskjedne nyheter i Office 2000.

På toppen av dette fortalte Microsoft amerikansk presse i november at snittsalgsprisen på Office faller fordi de fleste PC-brukere nå har Office og bare kjøper oppgraderinger. Hele 75 millioner brukere har betalt for Office. Omsetningen på Office vil derfor falle i 1999, sier selskapet - selv uten faktorene IDC og Gartner Group lister opp.

Til toppen