Venter at Apple vil dele ut penger

Investorene gleder seg til telefonkonferanse.

Venter at Apple vil dele ut penger
(Bilde: Robert Galbraith/Reuters7SCANPIX)

Investorene gleder seg til telefonkonferanse.

Det har lenge vært spekulert i hva Apple, verdens mest verdifulle børsnoterte selskap, kommer til å gjøre med sin krigskasse. Så langt har selskapet nesten 100 milliarder dollar, 580 milliarder norske kroner, på bok. Dette er langt mer enn hva selskapet behøver for sin daglige drift, og aksjonærene har ytret ønske om å få sitt utbytte.

Investorene ønsker å få deler av dette utbetalt som utbytte eller på annen måte distribuert ut, mens selskapets administrasjon, med Tim Cook i spissen, så langt har vært lunken til å betale ut noe. Det var Apple-gründer Steve Jobs som la føringene for hvordan selskapet skulle håndtere sine overskudd, og han ville beholde så mye som mulig i selskapet til en eventuell nedgangstid.

Mandag ettermiddag vil imidlertid toppsjef Tim Cook og finandirektør Peter Oppenheimer avholde en telefonkonferanse til analytikere og investorer. Det forventes at de da vil fremlegge en strategi for hvordan deler av selskapets kapital og løpende overskudd vil bli distribuert ut til aksjonærene.

En analytiker Bloomberg News har snakket med forteller at de forventer at selskapet vil dele ut mellom to og tre prosent av børsverdien hvert år. Dersom man ligger dagens børskurs til grunn, 585,6 dollar per aksje, vil det bety utbetalinger på mellom 11,7 og 17,6 dollar per aksje. Men selskapet kan også velge å kjøpe tilbake egne aksjer fra aksjonærene, og dermed bidra til at overskuddet selskapet har generer blir distribuert til eierne.

Av IT-selskap med en verdsettelse på over 100 milliarder dollar er det bare Apple og Google som ikke utbetaler utbytte. For Apple har dette ført til et kraftig press fra aksjonærene, særlig etter at Tim Cook tok over som toppsjef i fjor høst.

Selskapet genererte ifølge Bloomberg News hele 12 milliarder dollar i forrige kvartal, og investorer er bekymret for hvilken avkastning Apple får på disse pengene ettersom de blir plassert i lavrisiko-papirer.

    Les også:

Til toppen