TELEKOM

Venter budkrig om Nortel 4G-patenter

Nøkkelpatentene kan være mer enn gull verdt for blant annet Apple og Google.

13. des. 2010 - 08:55

Det er snart to år siden den tidligere kanadiske telekomgiganten Nortel innledet sin konkursprosess, og mesteparten av verdiene er nå solgt. Blant det som gjenstår å realisere, er 4000 patenter som skal være verdt over en milliard dollar.

Disse patentene dreier seg blant annet om teknologi for mobiltelefoni, mobilt infrastruktur, optiske nettverk og datanettverk. De mest verdifulle har med LTE («Long Term Evolution»), som ligger til grunn for både 3G og 4G mobil.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer forskningsselskapet Fairchild Resources, betraktes 105 ulike patentfamilier som essensielle for LTE og dens kjerne SAE («Service Architecture Evolution»). Nortel eier 7 av disse patentfamiliene. Av de øvrige eier Nokia 57 og Ericsson 14. Qualcomm og Sony skal begge eie rundt det samme antall som Nortel.

Nortel-patentene er lagt ut i en lukket auksjon. Reuters' kilde i saken er anonym, med henvisning til at prosessen er «konfidensiell». En budrunde er allerede gjennomført. Prosessen kan ta enda noen uker.

Patentene knyttet til LTE og SAE antas å kunne endre maktbalansen mellom konkurrentene innen 3G og 4G mobil, der alle er nødt til å kjøpe andres lisenser, og der lisensprisen som A må betale til B er avhengig av hva B trenger av patentene til A.

Det er derfor ventet at store og rike nykommere til mobilbransjen, særlig Apple og Google, vil være blant de fremste krigerne i de kommende budrundene. Jo mer de får av Nortel-patentene, jo sterkere står de overfor særlig Nokia, både i lisensforhandlinger og i pågående og eventuelle framtidige søksmål.

Andre som nevnes som spesielt interesserte i å styrke sin LTE/SAE-patentportefølje er RIM, den kanadiske leverandøren av Blackberry.

Nortel skal ha samlet sine 4000 patenter i seks ulike pakker som skal selges under ett. Patentene i hver pakke skal dreie seg om samme type teknologi.

Verken Apple, Google eller RIM har villet kommentere auksjonen.

Mesteparten av de øvrige verdiene etter Nortel er overtatt av Ericsson. Ciena slo kloa i Nortels virksomhet innen optiske nett og «Carrier Ethernet», mens Nortels bygningsmasse i Ottawa er overtatt av den kanadiske staten. Fram til november hadde salget innbrakt 3,2 milliarder dollar. Nortel hadde en gang 90 000 ansatte og en markedsverdi på 250 milliarder dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.