Venter dramatisk priskutt på organisk LED

General Electric har demonstrert at man kan lage OLED-paneler omtrent slik som aviser trykkes.

Venter dramatisk priskutt på organisk LED

General Electric har demonstrert at man kan lage OLED-paneler omtrent slik som aviser trykkes.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) regnes av mange som den mest sannsynlig arvtakeren til dagens LCD-skjermer. I tillegg til svært gode egenskaper, har det helt siden OLED-teknogien ble oppfunnet, blitt hevdet at slike enheter vil være svært billige å lage. Årsaken til dette er at produksjon av OLED-er ikke krever kostbare halvlederteknikker.

Den aller billigste metoden ble ansett for å være en rull-til-rull-teknikk, en teknikk som minner mye om den som benyttes ved trykking av blant annet aviser. Men fram til nå har ingen kunnet demonstrere at OLED-er kan lages på den måten.

    Les også:

For omtrent fire år siden bestemte General Electric (GE) seg for å finne ut om dette kunne gjøres. I samarbeid med selskapet Energy Conversion Devices og med delvis finansiering fra National Institute of Standards and Technology (NIST), har GE nå kommet i mål. Bildet nedenfor viser OLED-enheter laget med rull-til-rull-metoden.

GE mener at demonstrasjonen er et viktig skritt på veien for å gjøre produksjonen av OLED-er og andre organisk-elektriske produkter dramatisk mye billigere enn det som er mulig i dag.

Det er lenge blitt tilbudt OLED-skjermen, først små skjermer til enheter som mobiltelefoner og MP3-spillere, senere også større skjermer som kan brukes som PC-skjerm eller i en TV. Men fortsatt er gjenstår det en del før man kan masseprodusere OLED-baserte skjermer som er større enn drøyt 20 tommer.

OLED-er består av tynne, organiske materialer som er lagt mellom to elektroder i en sandwich-struktur. Disse organiske materialene lyser opp når de blir utsatt for en elektrisk ladning. De skal kreve langt mindre strøm enn dagens utbredte skjermteknologier.

Anil Duggal, sjef for GEs Advanced Technology Program in Organic Electronics, sier i en pressemelding at teknologien trolig også vil kunne benyttes i forbindelse med produksjon av organisk fotoelektronikk for slik som omformere av solenergi, belysningsenheter, sensorer og utrullbare skjermer.

Målet til GE er å kunne tilby OLED-baserte belysningsenheter innen 2010.

Til toppen