Venter en million nye virus i år

F-Secure har aldri sett så mangfe nye virus og ondsinnet kode som i første kvartal 2008.

Venter en million nye virus i år

F-Secure har aldri sett så mangfe nye virus og ondsinnet kode som i første kvartal 2008.

Antivirusselskapet F-Secure har aldri sett så mange nye virus og ondartet programvare som de tre første månedene av 2008, heter det i en pressemelding. Selskapet mener at dersom spredningen fortsetter i samme tempo, vil man nå en million nye virus i løpet av 2008.

Selskapet opplyser at de daglig mottar 25.000 prøver på ondsinnet kode.

Samtidig med at mengden virus øker, blir de også mer avanserte. Kriminelle miljøer satser i stadig større grad på det F-Secure kaller "drive-by-nedlastinger": Det innebærer at de infiserer vanlige nettjenester med ondsinnet kode som smitter brukerne. Ifølge selskapet kan den smittende nettsiden se helt normal, og være en nettavis eller en nettbank. Men i det du besøker tjenesten, får du overført ondsinnet kode.

Surfere må derfor følge noen enkle regler for å minske risikoen. De to viktigsste reglene er å ikke klikke på lenker eller laste ned programmer fra ukjente eller tvilsomme avsendere, samt å sørge for å ha et antivirusprogram som oppdateres kontinuerlig.

I første kvartal 2008 oppdaget F-Secure det første tilfellet av utpressing via en trojaner i en smarttelefon.

Ofrene hadde latt seg lure til å laste ned et gratisprogram. De opplevde låste applikasjoner og krypterte data, og ble oppfordret til å betale for å få gjenopprettet normal tilgang. Selskapet tror denne formen for kriminalitet vil øke: Smarttelefoner betyr så mye for brukerne at de er ofte villige til å gi etter for utpressing.

Ut fra denne erfaringen anbefaler F-Secure at man også legger inn antivirus på mobilen.

    Les også:

Til toppen