CISCO

Venter en sjudobling av mobil datatrafikk

Trafikken i mobilnettet vil vokse voldsomt de kommende årene, ifølge Cisco.
Trafikken i mobilnettet vil vokse voldsomt de kommende årene, ifølge Cisco. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, tek.no (montasje: digi.no)

Veksten i antall mobilbrukere, økende bruk av video på mobilen, samt fremvekst av 4G og tingenes internett (IoT) vil føre til at den globale trafikken i mobilnettene vil sjudobles innen 2021. Det hevder Cisco i rapporten Mobile Visual Networking Index (MVNI), som ble publisert denne uken.

Cisco tror den mobile datatrafikken vil stå for totalt 20 prosent av all IP-trafikk i 2021, som er en økning fra 8 prosent i 2016.

Selskapet skriver i rapporten at den eksplosjonsartede veksten av mobilapplikasjoner og forbrukernes bruk av mobildata betyr økt utbygging av 4G-nettene verden over, og at vi snart vil få se en lignende vekst innenfor 5G.

Totalt ventes det at den mobile datatrafikken vil utgjøre så mye som 49 exabyte (trillioner byte) per måned, eller 587 exabyte per år. Av de 49 exabytene i måneden vil mobil video utgjøre hele 38 exabyte. Mobil video utgjorde allerede i 2012 mer enn halvparten av den globale, mobile datatrafikken.

Forventer storstilt utbygging av 5G

Ifølge Cisco forventes det en storstilt utbygging av 5G i løpet av 2020, ettersom mobiloperatørene trenger økt innovasjonshastighet, høye hastigheter og dynamisk tilgangsdeling – noe 5G vil kunne løse. Dette vil være en nødvendighet for å kunne håndtere kundekrav og kommende trender i tjenestemarkedet, heter det i rapporten.

– I Cisco er vi avhengige av å samle så mye informasjon som mulig om hvordan nettverkene i verden brukes, hva som vil kreves av dem på kort sikt og samtidig estimere hvordan de vil brukes på litt lengre sikt. Litt av denne innsikten er det vi ønsker å dele med markedet gjennom blant annet VNI-rapportene våre. Vi står alle overfor enorme utfordringer, men også enorme muligheter. Det eneste som er 100 prosent sikkert er at de neste fem til ti årene blir uhyre spennende, sier Sven Thaulow, administrerende direktør i Cisco Norge i en pressemelding.

Administrerende direktør Sven Thaulow i Cisco Norge.
Administrerende direktør Sven Thaulow i Cisco Norge. Foto: Håvard Fossen

Det estimeres at 5G vil stå for 1,5 prosent av all mobil datatrafikk innen 2021, og vil generere 4,7 ganger så mye trafikk enn en gjennomsnittlig 4G-forbindelse og 10,7 ganger mer trafikk enn en gjennomsnittlig 3G-forbindelse.

Flere innganger for datakriminelle

Veksten i antallet mobile enheter og vår avhengighet av å alltid være «oppkoblet» er imidlertid ikke uten ulemper.

Innen 2021 forventes det at så mange som 5,5 milliarder mennesker verden over vil ha mobiltelefoner. Det er flere enn det er mennesker som har bankkonto (5,4 milliarder). Cisco tror dette kan få følger for datasikkerheten.

– Veksten i antall enheter øker potensielle innganger for datakriminelle. Vi ser et scenario med tusener av applikasjoner med potensielle sårbarheter på milliarder av mobilenheter som kan aksesseres trådløst, sier Thaulow.

Han mener bransjen må samarbeide om å løse disse utfordringene, og at det vil kreves ekstraordinære tiltak for å sikre nettet i årene fremover.

Her er noen andre funn fra rapporten (alt er globale tall):

  • Mobil datatrafikk vil stå for totalt 20 prosent av all IP-trafikk i 2021, opp fra 8 prosent i 2016
  • Det vil være totalt 12 milliarder internettilkoblede mobilenheter i 2021, som betyr 1,5 enheter per innbygger. Dette er en økning fra 8 milliarder enheter (1,1 per innbygger) i 2016. Disse tallene inkluderer såkalte maskin-til-maskin-enheter (M2M). 
  • Mobile nettverk vil ha en tredoblet hastighet fra gjennomsnittlig 6,8 Mbps i 2016 til 20,4 Mbps i 2021. 5G vil først tas i bruk i stor skala etter 2020.
  • M2M-tilkoblinger vil utgjøre 29 prosent (3,3 milliarder) av det totale antallet mobile tilkoblinger, opp 5 prosent fra 780 millioner i 2016. Årsaken er veksten i tingenes internett (IoT) i både forbruker- og bedriftsmarkedet.
  • 58 prosent av mobilmarkedet vil ha 4G innen 2021, opp fra 26 prosent i 2016. 4G vil stå for 79 prosent av all mobil datatrafikk.
  • Smartmobiler vil stå for mer enn halvparten av det totale antallet enheter og tilkoblinger i 2021. Dette er en økning fra 3,6 til 6,2 milliarder fra 2016 til 2021.

Tingenes internett er noe av det Cisco mener vil drive frem veksten i mobiltrafikken: Slik virker NB IoT – teknologien som skal få fart på IoT i Norge » (krever Digi Ekstra-abonnement)

(Kilde: Cisco VNI Mobile Forecast, pressemelding)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.