Venter gigantforlik mellom Apple og Beatles

Tirsdag kveld lå det an til gigantforlik i navnestriden mellom Beatles' plateselskap Apple og dataselskapet ved samme navn.

Advokatene til Paul McCartney, Ringo Starr og enkene til John Lennon og George Harrison var tirsdag kveld nær enighet med dataselskapet Apple for å få en slutt på navnestriden med Beatles-selskapet med samme navn.

- Folk venter at dette blir det største forliket som finner sted noensinne. Beløpet kan bli ufattelig stort, sier en advokat til avisen The Telegraph.

Ifølge Variety var beløpet som ble diskutert tirsdag kveld, større enn summen på om lag 200 millioner kroner som dataselskapet betalte ut til Beatles for 13 år siden.

Stridighetene startet i 1976, kort tid etter at Steve Jobs grunnla dataselskapet Apple sammen med Steve Wozniak. Beatles' plateselskap startet opp i 1968. Et søksmål endte med en avtale om at dataselskapet ikke skulle begi seg inn på områder som har med musikk å gjøre.

Men i 1989 startet trøbbelet igjen da Apple laget datamaskiner som var i stand til å håndtere musikk. Partene inngikk forlik uten å måtte ta saken til retten. Forliket gikk ut på at Beatles-selskapet mottok 30 millioner dollar, eller om lag 200 millioner kroner, samt en avtale om at dataselskapet ikke skulle bruke navnet Apple i dataprogrammer laget for musikkbehandling.

I oktober 2001 lanserte Apple Computer den digitale musikkavspilleren iPod, og i april 2003 kom selskapet med nettbutikken iTunes, som selger musikk via internett. Beatles-selskapet mente dette var et brudd på avtalen fra 1991. Dataselskapet svarte at avtalen fra 1991 ga eksklusive retter til å bruke navnet «Apple» i forbindelse med tjenester for overføring av data, noe som selskapet mente ville inkludere iTunes-butikken.

For å få en endelig slutt på navnestriden, lå det ifølge avisen The Independent tirsdag kveld an til at partene ville inngå et gigantforlik.

«Forskjellig oppfatning»

Rettstvisten blir også sett på som en av grunnene til at plateselskapet Apple nekter at Beatles-låter blir solgt via nettbutikken iTunes. Det har også blitt spekulert på om at et forlik mellom partene nå kan ende med at Beatles-selskapet får en aksjepost i dataselskapet, og at Paul McCartney sågar kan bli styremedlem i selskapet.

En talsperson for Apple Computer vil ikke kommentere den pågående striden og peker på en tidligere uttalelse om at de to selskapene har «forskjellig oppfatning» av avtalen fra 1991.

Lord Grabiner og Daniel Toledano representerer Apple Computer, mens Geoffrey Vos og Daniel Alexander forsvarer Beatles-selskapets interesser. (©NTB)

Til toppen