Venter gjennombrudd i 2014

Det er godt nytt for norsk teknologi-selskap.

Venter gjennombrudd i 2014
I 2017 vil det selges 525 millioner smartmobiler med integrert fingeravtrykksleser, tror IHS iSuppli. Bilde: Equinox Imagery / Alamy/All Over Press

Helt siden Apple kjøpte Authentec i fjor sommer, har Authentecs norske konkurrent Idex spådd enorm vekst i markedet for fingeravtrykkslesere.

    Les også:

Resonnementet til Idex var at når Apple tilbyr smartmobil med integrert fingeravtrykksleser, vil det danne mote. Nå er iPhone 5s lansert, og Android-leiren kan ikke annet enn følge opp med noe liknende. Tre mindre leverandører har allerede mobiler med fingeravtrykkslesere: HTC One Max, Konka k5 Van Gogh og Pantech Vega Secret Note.

En pressemelding fra analyseselskapet IHS iSuppli støtter opp om optimismen til Idex: Apple Spurs Massive Growth in Smartphone Fingerprint Sensor Market.

IHS peker på at fingeravtrykkslesere i mobiltelefoner faktisk ikke er helt nytt. Sagem markedsførte en mobil med fingeravtrykksleser allerede i 2000. Andre glemte pionerer er Fujitsu, Pantech, LG og Motorola.

Apple er ikke pioner. Selskapet er trendsetter og moteskaper. Det var grafisk brukergrensesnitt før Mac. Det var MP3-spillere før iPod. Det var smartmobiler før iPhone. Det var tastaturfrie pc-er før iPad. Forskjellen mellom Apple og pionerene er at Apple vet å vente til teknologien er optimal, og evner å sette trend gjennom design og markedsføring. De har én viktig bom i nyere tid, Newton fra 1993.

IHS tror Apple blir tilsvarende trendsetter og moteskaper med fingeravtrykksleser på mobil. De slår til på et tidspunkt da teknologien er moden og pålitelig, og kostnadene er på vei ned.

IHS peker også på at markedet er modent for fingeravtrykkslesere på mobile enheter: De forebygger tyveri og de verner om data.

Det store spørsmålet er når leverandører som Samsung kommer på banen. IHS tror det vil skje i løpet av 2014. De tror at når det skjer, vil Apple og Samsung drive fram et globalt marked for smartmobiler med fingeravtrykksleser på 525 millioner enheter i 2017.

IHS venter nærmest eksplosiv vekst. I 2012 ble det solgt 4,5 millioner smartmobiler med fingeravtrykksleser. I 2013 blir tallet 45 millioner, ifølge IHS.

Et annet analyseselskap, Canalys, spår at det samlede tallet på smartmobiler i bruk i 2017 vil være 2,4 milliarder. Hvis 525 millioner av disse har fingeravtrykksleser, vil det utgjøre en andel på nesten 22 prosent.

Det innebærer at selv med eventyrlig vekst fram til 2017, vil storparten av det potensielle markedet gjenstå.

IHS peker på at kostnad, størrelse, ytelse og pålitelighet er faktorene som hittil – utenom motepresset reist av Apple – har hindret allmenn utbredelse av fingeravtrykkslesere på mobilt IT-utstyr. Pc-er har hatt lesere i mange år: Brukerne opplever at de ofte må sveipe fingeren gjentatte ganger over leseren før de blir gjenkjent.

På iPhone 5s sveipes det ikke: Det er nok å berøre leseren med fingertuppen. IHS mener Apple gjorde rett i å vente til slike «trykklesere» ble små nok og pålitelige nok til å brukes i stedet for «sveiplesere».

Idex har ennå ikke kunngjort store kontrakter som medfører at deres fingeravtrykkslesere vil bli brukt av kjente varemerker.

Under en presentasjon i Oslo i oktober i år argumenterte de for at de har hensiktsmessige lesere for både sveip og trykk, der sensorstørrelse, brikkestørrelse og pris er konkurransedyktig med konkurrentenes. Idex sier sveipleseren vil kunne selges for 1 til 2 dollar per enhet i volumproduksjon, mens trykkleseren til Apple koster 7 til 10 dollar per enhet. En vesentlig konkurransefordel til begge Idex’ lesere – trykk og sveip – er bruken av polymer i selve sensoren: Det er billigere enn løsningen valgt av Authentec, og innebærer også at man slipper å verne sensoren med kostbar safir.

Idex sier volumproduksjon av sveipleseren vil komme i gang i andre kvartal. Trykksensoren er under utvikling, og vil presenteres for markedet i midten av 2014. Det loves «banebrytende pris» og høy ytelse.

Idex arbeider også med å utvikle en fingeravtrykksleser som kan integreres i skjermen på en mobiltelefon, og brukes ved trykk eller sveip.

I tillegg til Idex og Apple (Authentec), nevner IHS konkurrentene Validity og Fingerprint Cards. Det finnes også andre leverandører, som Taiwan-selskapet Egistic.

Les mer om: