Venter harddisk-smell

– En myriade av utfordringer.

Venter harddisk-smell
Harddisk-markedet vil slite i 2013, mener IHS iSuppli. Økt konkurranse fra SSD-markedet og kraftig nedgang i salget av PC-er er skylden. Bilde: Einar Ryvarden

Markedet for mekaniske harddisker vil bli svært tungt i 2013 forventer analytiker Fang Zhang i IHS iSuppli. I deres siste markedsrapport spår de at det totale markedet vil falle med 12 prosent fra 2012 til i år.

Omsetningen av «tradisjonelle» harddisker er ventet å falle til 32,7 milliarder dollar i 2013, fra 37,2 milliarder dollar i fjor. Men, heldigvis for harddisk-bransjen, vil den stabiliseres på dette nivået i 2014. Dette er dårlig nytt for bransjen, som hadde store utfordringer med leveranser i 2011 og i fjor som følge av flomkatastrofen i Thailand, som er verdens største produsent av denne type lagringsprodukter.

– Harddisk-industrien vil møte en myriade av utfordringer i 2013. Antall leverte PC-er vil falle i år, mens salg av bærbare er under press ettersom forbrukere vil søke seg til nettbrett og smarttelefoner. Fallende priser på SSD-disker (solid state drive) vil gjøre at de vil ta noe av markedet vekk fra konvensjonelle harddisker, sier Zhang i en pressemelding fra analyseinstituttet.

Men til trass for nedgangen både i marginer og omsetning vil harddisken være den dominerende formen for lagring i år. I konkurransen med SSD vil den konvensjonelle harddisken holde seg bra siden prisen også i år vil være signifikant lavere, selv om prisene på SSD-disker har falt kraftig.

IHS iSuppli forventer et prisfall på harddisker tilsvarende syv prosent i år. De mener også at mekaniske disker vil være det foretrukne lagringsalternativet i Ultrabooks, den Intel-støttede formfaktoren for svært tynne PC-er som skal konkurrere med Apples MacBook Air.

Markedet hvor den mekaniske harddisken vil oppleve fremgang er innen datasenter og innen bedriftsmarkedet, ettersom prisen på lagring er klart lavest med dette formatet. Blant annet peker analytikerne på Western Digitals forventede lansering av en 5-terabyte harddisk basert på sin såkalte Helium-teknologi.

Analyseselskapet spår også at optiske drev, som kan spille av CD- og DVD-plater, vil dø en stille død om kort tid. Tynnere bærbare kombinert med at forbrukere heller vil strømme både video og musikk, fremfor å ha med seg plater, vil gjøre at utsiktene for denne type produkter er alt annet enn lyse.

    Les også:

Les mer om: