BEDRIFTSTEKNOLOGI

Venter kraftig prishopp på harddisker

Flomkatastrofen i Thailand stopper store deler av produksjonen.

Full stans: Soldater holder vakt ved Western Digitals produksjonsanlegg for harddisker i Thailand, som nå står under vann og er evakuert.
Full stans: Soldater holder vakt ved Western Digitals produksjonsanlegg for harddisker i Thailand, som nå står under vann og er evakuert. Bilde: Reuters/Damir Sagolj
18. okt. 2011 - 11:05

Store deler av Thailand står under vann etter at landet de siste månedene er rammet av sin verste monsunflom på et halvt århundre.

Naturkatastrofen har så langt tatt livet av over 300, og industrien og Thailands økonomi er også hardt rammet av de enorme vannmassene.

Det meldes nå at harddisk-prisene trolig vil stige kraftig som følge av ødeleggelsene.

Thailand er verdens nest største eksportør av harddisker etter Kina. En fjerdedel av alle harddisker blir montert ved fabrikker i det flomherjede landet.

Verdens største harddiskleverandør, Western Digital, produserer så mye som 60 prosent av harddiskene sine i Thailand. Det tilsvarende tallet for Toshiba er 50 prosent.

Begge selskapenes anlegg ved Pathum Thani-provinsen nær Bangkok er midlertidig satt ut av drift, noe som påvirker store deler av verdens harddiskproduksjon, melder den taiwanske bransjeavisen Digitimes.

I tillegg kan vannmassene ha påvirket kapasiteten til selskapet Nidec, som leverer motorer og dermed en nøkkelkomponent til mer enn 70 prosent av alle verdens harddisker, ifølge analyseselskapet IHS iSuppli.

Enkelte analytikere spår en halvering i verdens produksjonskapasitet for harddisker i fjerde kvartal som følge av flomkatastrofen, melder Forbes.

- Dette vil sannsynligvis føre til et markant prishopp på harddisker. Det antas at lagerkapasiteten ikke rekker lenger enn fem uker. Allerede i midten av november vil det begynne å gå tomt, skriver avisen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.