BEDRIFTSTEKNOLOGI

Venter ny testutgave av Longhorn i oktober

En mer komplett testutgave av Microsofts neste Windows-verjsn, Longhorn, vil trolig bli delt ut i oktober.

26. aug. 2003 - 13:48

Microsoft planlegger ifølge News.com å dele ut en testutgave Longhorn, etterfølgeren til Windows XP, under utviklerkonferansen Microsoft Professional Developers Conference 2003 i oktober. Det er snakk om en forhåndsvisning som riktignok ikke vil være en full betautgave, men heller ikke bare en konseptutgave tilsvarende det vi hittil har sett.

Ifølge Brad Abrams, en av utviklerne tilknyttet Microsofts .Net-prosjekt, skal utviklerne i tillegg få utlevere et programutviklingssett (SDK) og verktøy for å tilpasse programvare til de nye API-ene (managed APIs) som Longhorn tilbyr.

    Les også:

Ifølge News.com vil Microsoft i Longhorn forsøke å få bedre kontroll over tilgang programvare har til systemressurser som minne og harddisk. På denne måten skal operativsystemet isoleres bedre fra programvare som krasjer og dermed gjøre det mer stabilt.

Inkludert er trolig også en tidlig utgave av neste .Net Framework, som har kodenavnet Indigo. Dette skal gjøre det enklere for utviklerne å utnytte de nye API-ene og sikkerhetsmodellen i Longhorn.

Hvor mye av det nye brukergrensesnittet Aero som vil bli inkludert, er uklart. En del ble vist fram under WinHEC-arrangementet i mai, men Microsoft er muligens bekymret for at andre vil kopiere det og ta det i bruk lenge før Longhorn kommer på markedet. De designbildene som er blitt vist blant annet her i digi.no, er av Microsoft blitt karakterisert som utdrag fra det selskapet arbeider med, men som ikke nødvendigvis inkluderer de nyeste ideene.

Ifølge News.com ventes ikke en full betautgave av Longhorn før til neste år. Det er heller ikke helt klart når Microsoft vil lansere den endelige utgaven. En del tror nå at operativsystemet ikke vil komme før i 2006, selv om Microsoft har antydet 2005 tidligere i år.

I tillegg til brukergrensesnittet Aero, vil Longhorn etter hvert tilby et nytt filsystem, kjent som WinFS. Dette tar i bruk relasjonsdatabaseteknologi fra den kommende Yukon-utgaven av SQL Server, for bedre å kunne gjenkjenne hvilken type informasjon en fil faktisk inneholder, for eksempel om det er snakk om et bilde, musikk, video eller noe annet.

Longhorn skal også være tettere integrert med blant annet nye utgaver av Office, noe som blant annet kan bety at egenskaper i ett Microsoft-program også kan utnyttes i annen programvare fra Microsoft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.