TELEKOM

Venter spent på forklaring fra Skype

Toppsjef Tony Bates sier bare at de vet hvorfor systemet sviktet.

Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.
Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.
27. des. 2010 - 08:34

Nettelefonitjenesten Skype brøt sammen 22. desember. Først et stykke ut på lille julaften var driften tilnærmet normal. 23. desember jula varte under ett døgn. Forrig gang Skype havarerte varte problemene i to døgn, fra 16. til 18. august 2007.

Sammenbruddet for tre år siden ble utløst av en massiv omstart av mange bruker-pc-er innenfor en svært kort tidsramme. De mange samtidige omstartene skyldtes en Windows-oppdatering. At Skype ikke taklet dette, skyldtes en feil i den grunnleggende programvaren, nærmere bestemt algoritmen som fordeler bruken av nettverkressurser.

Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.
Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.

Problemene rett før jul har også med nettverkressurser å gjøre, nærmere bestemt de bruker-pc-ene som fungerer som såkalte «supernoder» i Skypes desentraliserte adresseringssystem. En supernode er en bruker-pc som er direkte koplet til Internett, det vil si at den står ikke bak en brannmur eller en NAT-enhet. NAT, «network address translation», gjør det mulig å tilby flere klienter på et privat nett tilgang til Internett gjennom den samme offentlige IP-adressen, og brukes typisk i svitsjer og rutere beregnet på hjem og små kontorer.

I prinsippet kan enhver bruker-pc med Skype kunne fungere som en supernode, gitt altså at den ikke står bak en brannmur eller tildeles en skjult IP-adresse gjennom en NAT-enhet. For å kunne ringe, må en Skype-klient være koplet til en supernode. Oppkoplingen ordnes av Skype-programvaren. Supernodene står i kontakt med hverandre og med Skypes autentiseringsservere for å etablere forbindelsen mellom to Skype-klienter.

I sin unnskyldning overfor brukerne forklarer Skype-sjef Tony Bates seg slik:

– Vi forstår nå årsaken til problemet [før jul], og vi tror det ikke skyldes noen form for ondsinnet angrep. Vi holder fortsatt på med en full analyse, og vi vil komme tilbake med et dyptpløyende post mortem.

I en oppdatering på julaften heter det at post mortemet skal komme «tidlig neste uke», altså en av de nærmeste dagene.

En uavhengig forklaring på hvordan supernodene fungerer i Skype er lagt ut av disruptivetelephony.com.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.