TELE-KOMMUNIKASJON

Venter spent på forklaring fra Skype

Toppsjef Tony Bates sier bare at de vet hvorfor systemet sviktet.

Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.
Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.

Nettelefonitjenesten Skype brøt sammen 22. desember. Først et stykke ut på lille julaften var driften tilnærmet normal. 23. desember jula varte under ett døgn. Forrig gang Skype havarerte varte problemene i to døgn, fra 16. til 18. august 2007.

Sammenbruddet for tre år siden ble utløst av en massiv omstart av mange bruker-pc-er innenfor en svært kort tidsramme. De mange samtidige omstartene skyldtes en Windows-oppdatering. At Skype ikke taklet dette, skyldtes en feil i den grunnleggende programvaren, nærmere bestemt algoritmen som fordeler bruken av nettverkressurser.

Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.
Toppsjef Tone Bates forklarte seg om havariet i en video lagt ut lille julaften.

Problemene rett før jul har også med nettverkressurser å gjøre, nærmere bestemt de bruker-pc-ene som fungerer som såkalte «supernoder» i Skypes desentraliserte adresseringssystem. En supernode er en bruker-pc som er direkte koplet til Internett, det vil si at den står ikke bak en brannmur eller en NAT-enhet. NAT, «network address translation», gjør det mulig å tilby flere klienter på et privat nett tilgang til Internett gjennom den samme offentlige IP-adressen, og brukes typisk i svitsjer og rutere beregnet på hjem og små kontorer.

I prinsippet kan enhver bruker-pc med Skype kunne fungere som en supernode, gitt altså at den ikke står bak en brannmur eller tildeles en skjult IP-adresse gjennom en NAT-enhet. For å kunne ringe, må en Skype-klient være koplet til en supernode. Oppkoplingen ordnes av Skype-programvaren. Supernodene står i kontakt med hverandre og med Skypes autentiseringsservere for å etablere forbindelsen mellom to Skype-klienter.

I sin unnskyldning overfor brukerne forklarer Skype-sjef Tony Bates seg slik:

– Vi forstår nå årsaken til problemet [før jul], og vi tror det ikke skyldes noen form for ondsinnet angrep. Vi holder fortsatt på med en full analyse, og vi vil komme tilbake med et dyptpløyende post mortem.

I en oppdatering på julaften heter det at post mortemet skal komme «tidlig neste uke», altså en av de nærmeste dagene.

En uavhengig forklaring på hvordan supernodene fungerer i Skype er lagt ut av disruptivetelephony.com.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.