Venter varig bedring av mobilsalget

Analytikere spår snarlig vekst for enkelte elektronikk-produkter.

Venter varig bedring av mobilsalget
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Analytikere spår snarlig vekst for enkelte elektronikk-produkter.

Finanskrisen har gått hardt utover leverandører av sluttbrukerelektronikk. Analyseselskapet Gartner mener å se en lysning på enkelte områder, men understreker at det stadig er usikkerhet knyttet til hva som vil skje når de statlige stimuleringspakkene tar slutt.

Som et resultat av dette mener analyseselskapet at man ikke kan vente å se varig gjenopprettelse av enkeltmarkeder før i 2010, samtidig som at halvleersalget ikke ventes å nå toppnivåene fra 2007 før i 2012.

- Nesten hver eneste sektor i markedet for elektronisk utstyr har nå nådd bunnen og venter på å se tegn på den første veksten, sammenlignet med samme kvartal i fjor, sier Klaus Rinnen, daglig leder for Gartners gruppe med ansvar for området halvlederproduksjon, i en pressemelding.

- De første tegnene på vekst vil komme som følge av sesongmessige kjøpsmønstre i pc-markedet under tredje kvartal av 2009, selv om andre store sektorer ikke vil begynne å vise en første vekst, sammenlignet med året før, før i 2010.

Jim Tully, en av Gartners sjefsanalytikere, sier at leverandørene må holde nøye øye med vekstmønstrene i hver sektor og synkronisere sine produktlanseringer med den forventede rekkefølgen som markedene gjenopprettes i.

I pc-markedet har Gartner funnet få tegn på at markedet er i ferd med å gjenopprettes. Bunnen ble nådd i første kvartal i år, men analyseselskapet venter ikke varig gjenopprettelse før i tredje kvartal av 2010. Det er spesielt i bedriftsmarkedet at etterspørselen forsatt er lav. I konsumentmarkedet har etterspørselen tvert imot vært høyere enn forventet, noe Gartner mener at skyldes at forbrukerne verdsetter og bruker pc-er, også i vanskelige tider.

Gartner mener at mobilmarkedet vil være den første sektoren som viser varig bedring i salget. Dette ventes å skje allerede i første kvartal av 2010. Bunnen ble nådd i første kvartal i år, et halv år tidligere enn det Gartner hadde spådd.

Gartner mener nå at nedgangen i produksjonen av mobiltelefoner i 2009 vil være på åtte prosent, fire prosent lavere enn det selskapet spådde i mai i år. Selskapet mener at spådommene feilet på grunn av økende etterspørsel etter enkle mobiler i kommende markeder, spesielt Kina. Men også økende konkurranse og lavere priser på smartmobiler har bidratt til å redusere nedgangen i mobilmarkedet.

Også markedet for trådbundet kommunikasjon har greid seg bedre enn tidligere ventet, noe som først og fremst skyldes kinesiske infrastrukturinvesteringer. Gartner venter bare svak vekst i dette markedet fram til 2011, slik at det fortsatt vil gå lenge før tidligere toppnivåer igjen blir innhentet.

I markedet for konsumentelektronikk har salget av flatskjermer og optiske mediespillere faktisk hatt en brukbar vekst i 2009, ifølge Gartner.

Mange andre områder innen dette markedet har derimot hatt nedgang i omsetningen mellom første og tredje kvartal i år. Gartner venter at stabil vekst først kommer i gang i andre kvartal av 2010, men vekstrater tilsvarende det man så før finanskrisen ventes ikke før i begynnelsen av 2011.

Markedet for kjøretøyselektronikk har ifølge Gartner oppført seg ventet. Det antas nå at etterspørselen vil øke, sammen med nybilsalget, fra og med første kvartal 2010.

- Selv om de første tegnene på helbredelse har begynt å dukke opp i elektronikkbransjen, har vil skadene som bransjen har blitt påført av finanskrisen være merkbare i lang tid, sier Rinnen.

Til toppen