BEDRIFTSTEKNOLOGI

Venter vekst for mobildata

Telenors intestering på 200 milliioner kroner i Norcom begynner å gi resultat i form av kontrakter. Overskudd ventes først i 1999, men allerede nå er delskapet i ferd med å etablerte kontakt med flere av USAs største televerandører i tillegg til pilotkontrakt med Sears.

Frode Eriksen
28. aug. 1997 - 15:12

Norcom tilbyr sitt eget nett, Nornet, som distribueres via MSAT-satellitten som ble skutt opp i 1995. Selskapet er så langt alene i USA om å levere interaktiv mobildatautveksling via satellitt.

Nettet ble satt i drift i sommer og kjeden Sears har deltatt i et pilotprosjekt som har resultert i en større kontrakt som ble påbegynt i sommer. Ved hjelp av GPS-posisjonering skal Sears til enhver tid vite hvor en har sine biler og hvilke arbeidsoppgaver bilen gjør.

Telenor International kjøpte Norcom i 1996 og eier i dag alle aksjer etter i utgangspunktet å ha eid halvparten. Sears-kontrakten inkluderer i første omgang 2000 av ialt 14.000 av selskapets biler som kjører USA rundt for å levere og hente varer. Sears distribuerer blant annet hvitevarer, inkludert service. Planen er at 4000 av selskapets biler skal knyttes opp mot Nornet.

Nornet dekker over 90 prosent av de befolkede delene av USA, og har dermed den aller beste dekningen uansett hvem av konkurrentene en sammenlikner med.

- Sears' beslutning er grunnet i ønsket om større kontroll over kostnadene i kommunikasjon med bilene, sier markedsdirektør i Telenor International, Jon Kragerud, til digi.no

At Sears tar dette alvorlig vises gjennom at selskapet investerer USD 1700 per bil, noe som skulle bli 6,8 millioner dollar totalt.

Men Norcom jobber videre. Om forhåpningene fra 1996 innfris (om at Norcom skal ha installert mobil-datasystemet i en halv million biler) gjenstår og se, men ifølge Kragerud forhandles det med flere aktører.

- Det er en pilot hos Sprint, og vi har et par andre som vi har samtaler med. Den ene av disse er MCI, sier Kragerud.

Norcoms administrerende direktør, John W. Herring sa til digi.no i mai at bilene til teleoperatører og elektrisitetsverk er svært interessante, i og med at de opererer i områder det det ikke nødvendigvis finnes trådløs mobilkommunikasjon fra før. Det har vi over nesten hele USA, sa han.

Planen er at 15.000 biler skal rulle med Norcoms utstyr i løpet av neste år, og at selskapet da når break-even. Overskudd ventes året etter, og det er først da Telenor får svar på om investeringene i 100-millionerkronersklassen gir ønsket avkastning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.