Venture-guru spår massedød blant egne

Opp til halvparten av de 190 ventureselskapene som ble startet opp siden 1998 i USA vil forsvinne. Det mener den kjente venture-guruen Bob Kagle fra Benchmark Capital.

Opp til halvparten av de 190 ventureselskapene som ble startet opp siden 1998 i USA vil forsvinne. Det mener den kjente venture-guruen Bob Kagle fra Benchmark Capital.

Venture-kapitalistene i USA går en hard tid i møte, i alle fall de som ble etablert etter 1998. Dette mente den kjente venture-kapitalisten Bob Kagle fra Benchmark Capital på en rundbordskonferanse i Palo Alto forrige uke.

Han mener at rundt halvparten av de 190 venture-selskapene som ble etablert etter 1998 vil være ute av dansen etter at den siste nedturen i kapitalmarkedet er over, melder Mercury News.

Bakgrunnen er enkel. Nasdaq-indeksen har rast mer enn 60 prosent siden toppen i fjor, og mange venture-støttede selskaper har enten stengt dørene, blitt kjøpt opp eller blitt notert til en relativt lav pris. Millioner av investerte dollars må skrives av.

Mange selskaper oppdager nå at Venture-partneren deres ikke er villig til å spytte inn mer penger. Dette skjedde med gründeren Linda Jenkinson, som startet opp Internett-selskapet iSaySo. Hun fikk reist 5,8 millioner dollar i september i fjor. Men da hun skulle hente mer penger var markedet knusk tørt. Og venture-selskapets beskjed var: Nei.

I januar måtte hun sparke en tredjedel av de ansatte, kutte kostnadene og spre de gjærnværende pengene slik at de varer til november. - At jeg ikke får penger gjør meg kreativ. Det får meg til å jobbe hardere. Det er ikke verdens undergang, sier Jenkinson.

En av de store børsnoteringene i år skulle være Loudcloud- Marc Andreessens nye selskap. Dette selskapet hadde hele venturegjengen med seg på laget, men investeringen for deres del var dårlig. De venture-selskapene som kom sent inn kunne se sine verdier fordunste som dugg for solen da selskapet tidligere denne måneden ble notert på Nasdaq.

Tim Draper, spaltist i det kjente magasinet Red Herring og venture-kapitalist i Draper Fisher Jurvetson, sier til Mercury News at man må være optimist.

Han mener at Nasdaq-krasjet er en temporær korreksjon, og at investorer igjen kommer til å helle penger ned i venture-begeret.

Les også hva den norske venture-kapitalisten Thomas Høegh mener:

Thomas Høegh: - Det er ikke over ennå!

Til toppen