Venturepengene satt løst i USA

Amerikanske venture-selskaper investerte nesten 30 milliarder dollar i oppstarts-selskaper i fjor.

Venturepengene satt løst i USA

Amerikanske venture-selskaper investerte nesten 30 milliarder dollar i oppstarts-selskaper i fjor.

Ventureselskaper er investeringsselskaper som satser på oppstartsselskaper i en tidlig fase.

De kommer gjerne inn med penger, kompetanse og kontaktnett i en fase der oppstartsselskapet har fått deler av teknologien på plass, og kanskje også fått sine første kunder. Pengene brukes til videreutvikling av selskap og teknologi, men først og fremst til å skalere opp forretningsmodellen.

Nå har PricewaterhouseCoopers (PwC) og National Venture Capital Association lagt frem status for bransjen i fjor, i sin årlige MoneyTree-rapport.

Den viser, ifølge Cnet News, at amerikanske ventureselskaper totalt gjorde 3.813 ventureinvesteringer, en økning på 5 prosent sammenlignet med året før. Totalbeløpet var også større. Tilsammen investerte de amerikanske ventureselskapene 29,4 milliarder dollar, en økning på 10,8 prosent.

Miljø står på agendaen hos de fleste politikere og selskaper i dag, og venturebransjen er intet unntak. I 2007 var det såkalte clean-technologyselskaper som hadde størst økning i ventureinvesteringer. Totalt ble det investert 2,2 milliarder dollar, en økning på 47 prosent, i selskaper som jobber med å utvikle nye miljøvennlige teknologier.

Internettselskaper er fortsatt populære hos ventureselskapene. Det ble totalt investert 4,6 milliarder venturedollar i slike amerikanske selskaper i fjor, og det var en økning på 12 prosent.

Programvaresektoren får fortsatt mest penger fre ventureselskapene, men her er veksten mindre. 5,3 milliarder dollar, fordelt på 905 investeringer ble fasiten i 2007. Det er marginalt mindre mer enn de 5,1 milliardene som ble investert året før, og da var det også noen flere programvareselskaper som fikk venturepenger.

Til toppen