RESULTATERFINANS

Ventureselskapene investerer stort igjen

Ventureselskapene investerer mer enn noen gang siden dotcom-tiden, men nå får ikke IKT mest.

24. okt. 2006 - 09:52

Ventureselskaper lever av å sprøyte inn tildels store summer i lovende selskaper i oppstartsfasen. De tar ofte store risikoer med sine investeringer og en stor andel av selskapene de satser på mislykkes. Det skal veies opp ved at de som lykkes skal gi en avkastning på ti ganger investert beløp, eller mer.

Denne typen investeringer går i sykluser. For å få avkastning på sine investeringer må selskapene det investeres i enten børsnoteres eller selges til en stor etablert aktør. Potensialet for et salg eller en børsnotering, og prisen man kan få for et selskap svinger kraftig i takt med konjunkturene. I gode tider blir det mange salg og gode priser, mens det i dårlige tider blir få salg, lave priser og mange konkurser.

I årets tredje kvartal ble det investert hele 6,24 milliarder dollar i oppstartsselskaper som ventureselskapene har tro på. Det betyr at for året som helhet, ligger det an til den største totale ventureinvesteringen siden toppåret under dotcom-tiden.

Tall som Associated Press har hentet inn fra Pricewaterhousecoopers, Thomson Financial og amerikanske National Venture Capital, viser at det ble inngått 797 investeringsavtaler på verdensbasis i kvartalet som strekker seg fra juli til september i år. Sammenlignet med samme kvartal i fjor, steg investeringsbeløpet med 11 prosent. Det er også tredje kvartal på rad at det ble investert mer enn 6 milliarder dollar i oppstartsselskaper. Hittil i år har det blitt investert for 19,2 milliarder dollar.

Beløpet kunne vært enda større, men ventureselskapene holder igjen. Siden juni 2004 har ventureselskapene hentet inn svimlende 65 milliarder dollar. Av dette har bare 53 milliarder dollar blitt investert til nå.

I dotcom-året 2001 samlet ventureselskapene inn 40,5 milliarder dollar for å investere i nyoppstartede selskaper. På det meste ble det spyttet inn 10 milliarder dollar i kvartalet i internettselskaper.

Nå er det ikke lengre IKT-bransjen som er mest spennende for ventureselskapene. De får fortsatt en anselig andel av investorpengene, men det er bioteknologi som seiler opp som investorenes favoritt. De har fått 3,2 milliarder av den samlede potten, mer enn noen av de andre bransjene.

Internettbransjen ligger ikke så langt bak. Av de 6,24 milliardene som ble investert i det tredje kvartalet, gikk 1,07 milliarder dollar til internettselskaper.

Nå som Google har kjøpt Youtube for 1,65 milliarder dollar, forventer venturebransjen at flere investorer vil la seg lokke til å investere i nystartede internettselskaper i den nærmeste tiden fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.