BEDRIFTSTEKNOLOGI

Verden drukner i elektronisk søppel

Elektronikkrevolusjonen har gitt oss mobiltelefoner, PC-er og husholdningsmaskiner som gjør livet lettere. Men medaljen har en bakside: Vi drukner i elektronisk søppel.

Norsk Telegrambyrå
24. juni 2002 - 04:20

I USA har haugene av såkalt e-søppel allerede antatt gigantiske dimensjoner. I 1997 havnet nærmere tre millioner tonn slikt avfall på amerikanske søppelfyllinger, og i årene som kommer vil nye millioner datamaskiner og mobiltelefoner dynge seg opp på de samme fyllingene.

Elektronikken inneholder farlige stoffer. En dataskjerm kan inneholde opp til 3,6 kilo bly, som er en farlig miljøgift, og flatskjermene som blir stadig mer utbredt, inneholder kvikksølv som kan skade menneskets sentralnervesystem.

- Mange liker å tro at den såkalte nye økonomien er så mye renere enn gammeldags skorsteinsøkonomi. Men i produksjonen av halvledere brukes det store mengder kjemikalier, og elektroniske produkter har svært kort levetid, sier Michael Renner i miljøorganisasjonen Worldwatch.

- Dermed oppstår det digre fjell av elektronisk søppel, som forgifter grunnvannet og setter menneskers liv og helse i fare, sier Renner. Han har vært prosjektleder for "Vital Signs 2002", en ny rapport om e-søppel som Worldwatch la fram denne måneden.

Hvert år produserer den globale elektronikkindustrien milliarder av transistorer. Disse små strømbryterne, som sender elektrisitet den ene av to mulige veier, inngår i alt fra musikkspillende julekort til avanserte datamaskiner.

Forbruket av elektronikk eksploderte på 1990-tallet, og økningen viser ingen tegn til å avta. Worldwatch-forskerne ser for seg en utvikling der antallet transistorer kommer opp i flere millioner for hvert eneste av jordas drøyt seks milliarder mennesker. Ja, du leste riktig - flere millioner transistorer for hvert enkelt medlem av klodens befolkning.

Problemet er at transistorene og den andre elektronikken stadig raskere ender som avfall, ettersom folk stadig oftere kjøper seg ny datamaskin eller mobiltelefon. De kastes på dynga, og dette søppelet kommer på toppen av store mengder avfall fra prosessene som framstiller de samme transistorene, datamaskinene og mobiltelefonene.

Den beste muligheten for å løse problemene ligger ifølge miljøvernere i at produsenter pålegges å ta tilbake elektronikken, når forbrukerne ønsker å kvitte seg med den. Enkelte EU-land har allerede lovfestet påbud om returordninger.

Men Worldwatch mener at selv om utviklingen går i riktig retning, går den for sakte. Forbrukerne må selv bli pådrivere og bevisst velge produkter som er laget med tanke på gjenbruk, sier Michael Renner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.