TELEKOM

Verden er klar for IPv6

Det store eksperimentet forløp helt udramatisk.

9. juni 2011 - 15:49

Google, Facebook, Microsoft og mer enn tusen større nettsteder deltok onsdag i det hittil største eksperimentet som har vært gjennomført på Internett, World IPv6 Day.

Hensikten var å avdekke eventuelle problemer ved å levere nettjenester over to protokoller samtidig i såkalt dual-stack; Det nåværende og snart fulltegnede adresseregimet IPv4 i tospan med arvtakeren IPv6.

På forhånd ble det ventet at minst 99,95 av verdens nettbrukere ikke ville merke noe.

Google opplevde i går en midlertidig vekst i IPv6-trafikken på rundt 65 prosent. De kommende ukene skal dataene granskes nærmere, men den foreløpige konklusjonen er at testen forløp helt uten problemer.

- Forsøket var en suksess, skriver Google i et blogginnlegg. Det oppgis at det aldri ble nødvendig å deaktivere IPv6 på noen av deres tjenester eller nettverk.

Det samme erfares hos verdens største sosiale nettverk. Facebooks nettverksekspert Donn Lee kan ironisk meddele at han er «glad Internett ikke brøt sammen». Ifølge kunngjøringen ble Facebook i går besøkt av mer enn én million IPv6-klienter.

Etter testens oppløftende resultater har Facebook besluttet å videreføre dual-stack for sitt utviklernettsted på ubestemt tid. De lover også å fortsette arbeidet med å tilpasse nettjenestens kodebase og utviklerverktøy til IPv6.

Telenor var en av flere norske selskaper som deltok. Også de gir tommelen opp etter prøvekjøringen, som for deres tilfelle omfattet online.no-domenet. De registrerte ingen problemer knyttet til IPv6 hos sitt kundesenter.

- Mitt inntrykk er at dette har vært en svært vellykket test for alle aktørene som deltok, sier prosjektleder for IPv6 i Telenor, Gwenael Berthet til digi.no.

Ifølge han er det mye positivt som kan trekkes ut av World IPv6 Day. En ting er at testen var udramatisk. Pressedekningen har også medført økt oppmerksomhet rundt den på sikt nødvendige overgangen til nytt adresseregime.

- Vi kan håpe at erfaringene til innholdsprodusentene fra disse 24 timene gjør at mange slår på dual-stack på permanent basis. De få problemene som ble registrert ble raskt fikset.

De mange aktørene som ble engasjert til å slå på IPv6 har ifølge Berthet nå fått verdifull erfaring og kunnskap om hva som skal til for å kjøre dual-stack.

- Dette gjelder også Telenor. Alt i alt var dette en vellykket dag, avslutter han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.