Verden ligger åpen for norsk prosjektstyring

Nokias hoffleverandør innen prosjektstyring, Proha, har overtatt den amerikanske giganten Artemis. Overtakelsen åpner verden for norske Safran.

Safrans røtter går tilbake til slutten av 1970-tallet, som distributør av prosjektstyringsverktøy fra Artemis. Etter hvert utviklet selskapet sine egne verktøy for prosjektstyring og planlegging. Det har i dag en dominerende stilling innen prosjektstyringsverktøy for norsk olje og gass, men er lite kjent internasjonalt.

Norges største prosjekter fra Nordsjøen til Gardermoen er planlagt og styrt med Safran.

Finske Proha er også opprinnelig Artemis-distributør. Ved å bli hoffleverandør for prosjektstyringsverktøy til Nokia, har selskapet gjennomgått en eventyrlig vekst, og har også utviklet egne Artemis-kompatible produkter.

Artemis har på sin side ikke greid å ajourføre sine tyngste verktøy i takt med den øvrige IT-utviklingen. Selskapet hadde i regnskapsåret ut mars 2000 en omsetning på 49,3 millioner dollar, et overskudd på 5,2 millioner. Det har 250 ansatte og et internasjonalt apparat med kontorer i 27 land.

Proha overtok Safran i april i år. I dag kom meldingen om at det også kjøper Artemis, som altså opplever å bli overtatt av sin største distributør for 50 millioner dollar.

Ifølge pressemeldingen vil den fremtidige Proha-gruppen ha en antatt årsomsetning på 64 millioner euro og 450 ansatte.

- For Safran betyr dette at vi får tilgang til Artemis' internasjonale nettverk i 27 land, og at vårt produkt vil selges gjennom dette nettet, sier administrerende direktør Steinar Dalva i Safran til digi.no.

Dalva regner med en vesentlig økning i Safrans omsetning.

- Hvor raskt økningen vil komme, er avhengig av hvor fort vi kan gjennomføre opplæringen av Artemis' ansatte og hvor fort de kan ta dette inn over seg.

Dalve forteller at svært mange Artemis-kunder bruker fortsatt prosjektstyringsverktøy fra midten av 1980-tallet, og de naturlig vil kunne motiveres til å oppgradere til Safrans moderne og tunge systemer. Han mener dette vil åpne for at Safrans teknologi kan hevde seg internasjonalt mot den store internasjonale aktøren i tung prosjektstyring, Primavera.

- Et godt eksempel er Japan. Tilgang til Safran vil for første gang gi Artemis' 25 ansatte i Japan tilgang til et moderne Windows-basert klient-tjener verktøy med japansk tegnsett.

Både Safran og Artemis overlever som selvstendige datterselskaper til Proha og som merkenavn.

- Artemis-navnet er fantastisk godt kjent internasjonalt, understreker Dalva. - Det ville være ødeleggende å ikke bruke det.

Proha er børsnotert i Finland. Etter kunngjøringen om overtakelsen av Artemis, spratt kursen opp 30 prosent.

Les også:
Målrettet prosjektstyring i Blom
Rubicon integreres med målrettet prosjektstyring
Posten SDS velger målrettet prosjektstyring fra ProSoft
Til toppen