Verdens åtte rikeste eier like mye som halve jordas befolkning. IT-gründere florerer på topplisten

Microsofts medgründer Bill Gates troner fortsatt øverst på listen over verdens rikeste.
Microsofts medgründer Bill Gates troner fortsatt øverst på listen over verdens rikeste. (Bilde: Timothy A. Clary, AFP)
  • finans

IKT preger listen over verdens rikeste

  1. Bill Gates, USA, medgründer av Microsoft. Er god for 75 milliarder dollar.
  2. Amancio Ortega, Spania, grunnlegger av motekonsernet Inditex med blant annet kleskjeden Zara. Er verdt 67 milliarder dollar.
  3. Warren Buffet, USA. Investor med legendestatus, som er god for 60,8 milliarder dollar.
  4. Carlos Slim, Mexico. Telemogul og eier av Grupo Carso-konsernet. Tjente godt på privatiseringen av Mexicos tidligere telemonopol Telmex, som han kjøpte opp i sin tid. Er verdt 50 milliarder dollar.
  5. Jezz Bezos, USA. Gründer og styreleder i Amazon.com, verdens største nettbutikk, bokgigant og største aktør i nettskyen der selskapet ble en pioner. Bezoz er verdt 45,2 milliarder dollar.
  6. Mark Zuckerberg, USA. Facebook-gründeren kontrollerer nå verdier for 44,6 milliarder dollar.
  7. Larry Ellison, USA. Medgründer, styreformann og teknologidirektør i Oracle. 43,6 milliarder dollar.
  8. Michael Bloomberg, USA. Gründer av Bloomberg L.P, en global tilbyder av finanstjenester, nyhetsbyrå/mediehus og programvare. Kjent tilbyder av finansterminalen med samme navn, et IT-system med sanntidsdata til store deler av finansverden. Den tidligere borgermesteren i New York har en papirformue verdt 40 milliarder dollar.

Davos (NTB-AFP-AP): Åtte menn eier like mye som halvparten av jordens befolkning, ifølge Oxfam.

Skillet mellom fattig og rik har aldri vært større enn i dag.

Rikdommen verdens 3,6 milliarder fattigste eier tilsvarer de samlede verdiene seks amerikanere, en spanjol og en mexicaner sitter på, ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen.

Blant de rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, som startet Amazon. I 2015 eide de 62 rikeste like mye som den fattigste halvdelen.

Den økende ulikheten kan føre til større ustabilitet, advarer organisasjonen før Verdens økonomiske forum (WEF) starter i alpebyen Davos.

– Uanstendig

Oxfam skriver i rapporten «En økonomi for de 99 prosentene» at stadig flere ikke finner seg i dagens situasjon, og den ber verdens politiske og økonomiske elite om å faktisk gjøre noe med det, ikke bare komme med tomme ord og late som om de er opptatt av ulikheten.

– Det er uanstendig at så mye rikdom er i hendene på så få, når én av ti overlever på mindre enn to dollar om dagen, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

Årets møte i Verdens økonomiske forum er det 47. i rekken og det største hittil. Hele 3.000 deltakere fra 99 land er påmeldt.
Årets møte i Verdens økonomiske forum er det 47. i rekken og det største hittil. Hele 3.000 deltakere fra 99 land er påmeldt. Foto: Gian Ehrenzeller / AP / NTB scanpix

Forrige uke la WEF fram rapporten Global Risk Report 2017, hvor forumet trakk fram økende ulikhet i inntekt og formue som trussel nummer én de neste ti årene.

WEF advarte i rapporten mot «mangel på solidaritet» mellom de rikeste og de som er lenger ned på rangstigen – noe som også vises i praksis under toppmøtet, der verdensledere bor på luksushoteller mens hotellansatte og servitører bor på femmannsrom med køyesenger, ifølge The Guardian.

 

Kommentarer (76)

Kommentarer (76)
Til toppen