Verdens børser rett til himmels

De siste dagers jevne stigning på verdens børser fikk tirsdag karakter av en nesten eksplosiv vekst.

De siste dagers jevne stigning på verdens børser fikk tirsdag karakter av en nesten eksplosiv vekst.

Alle piler pekte rett til himmels i midten av en måned som historisk har vært den verste børsmåned helt fra sammenbruddet på Wall Street i 1929.

I Paris steg den viktigste indeksen med 7 prosent, verdensindeksen på London-børsen la på seg 5,1 prosent og i Paris sluttet jubeldagen med en vekst på 5,7 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 3,24 prosent til 120,48 poeng.

To timer før stengetid tirsdag kveld (norsk tid) kunne også New York vise til en sterk vekst på alle indekser.

På topp lå den teknologidominerte Nasdaq-børsen med en pluss på 4,4 prosent.

Industriindeksen Dow Jones hadde steget 4 prosent og den brede Standard & Poor-indeksen viste en pluss på 3,8 prosent.

Normalt skal denne utviklingen slå inn på Europas børser dagen etter, men det knyttet seg tirsdag kveld likevel en viss usikkerhet til dette fenomenet.

Etter tirsdagens store løft vil de europeiske børsene kanskje bli gjenstand for en viss gevinstsikring som kan hemme fortsatt stigning.

I New York var det tirsdag kveld en utbredt oppfatning at aksjemarkedet de siste ukene var kommet altfor langt ned og at de siste dagers opptur er en ren justering i forhold til virkeligheten.

Få aktører tror at det er skjedd en avgjørende vending i amerikansk økonomi, men det blir pekt på at mange har varslet dårligere resultater enn det er blitt. Mange har simpelthen vært engstelig for å føre markedet bak lyset og har i stedet gått for langt i pessimisme.

Et annet signal om et bedre aksjemarked utover høsten er fallet i amerikanske statsobligasjoner. Etter Enron og andre skandaler har investorene flyktet fra aksjemarkedet til sikre verdipapirer.

Nå begynner strømmen å gå den andre veien igjen, sier talsmenn for de største institusjonelle investorene på Wall Street til nyhetsbyrået Bloomberg.

Til toppen