BEDRIFTSTEKNOLOGI

Verdens første harddisk fyller 50 år

For nøyaktig 50 år siden leverte IBM en lagringsenhet som regnes som verdens første harddisk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. sep. 2006 - 07:49

50 år etter at den ble oppfunnet, er harddisken stadig den viktigste lagringsenheten i datasystemer av de fleste slag. Til tross for de mange ulempene forbunnet med harddisken – støy, varmeutvikling, strømforbruk, ømfintlighet for støt og slitasje, samt at de tross alt har ganske begrenset lese- og skrivehastighet – for å nevne noe, har man på denne tiden ikke greid å komme opp med et bedre alternativ. Blant annet er det fint lite som kan konkurrere med harddisken når det gjelder forholdet mellom pris og lagringsplass.

Verdens første harddisk ble egentlig annonsert allerede 4. september i 1956, men ble først levert den 13. september samme år. Denne lagringsenheten, IBM 355 Disk Storage, ble levert sammen med dataprosesseringssystemet IBM RAMAC 650 (Random Access Method of Accounting and Control) fram til 1962, og helt fram til 1969 som en del av andre systemer. Enheten ble utviklet av teknikere i San Jose i California.

Ifølge et dataark som IBM publiserte 14. september 1956, kunne 650-systemet leveres med inntil fire 355-lagringsenheter. Hver av disse besto av 50 metallplater dekket med jernoksidmaling, hver med en diameter på 24 tommer (omtrent 61 cm). Data ble lagret på begge sider av platene, slik at lagringsplassen ble fordelt på til sammen hundre overflater. På hver overflate var det hundre konsentriske dataspor, som hver kunne lagre 600 binære siffer eller 60 ord med tegn.

Den totale lagringsmengden for en 355-enhet var dermed seks millioner siffer. Dette tilsvarte 300.000 av datidens hullkort. Men nyere kilder oppgir at lagringskapasiteten var på 5 megabyte.

De femti magnetiske platene roterte med en hastighet på 1200 runder i minuttet. Lesing og skriving av data ble gjort ved hjelp tre avhengige armer, som ble styrt av instruksjoner lagret i 650-systemet.

Ifølge Mercury News kostet det nesten 50 000 dollar per år å leie 650-systemet i 1956. Det tilsvarer 2,335 millioner kroner i dag.

    Les også:

I et intervju med Wall Street Journal i slutten av august, forteller Currie Munce, visepresident for forskning ved Hitachi Global Storage Technologies (HGST), at 355-enheten veide mer enn ett tonn og at den måtte fraktes med gaffeltruck. IBM solgte sin lagringsdivisjon til Hitachi i 2002.

Munce er blitt fortalt av personer som tidlig har arbeidet med RAMAC at det ikke var teknologiske årsaker som begrenset lagringskapasiteten til fem megabytes, men markedsføringshensyn. Angivelig visste ikke IBMs markedsapparatet hvordan man skulle markedsføre et produkt med mer enn fem megabytes lagringsplass.

Først etter fire-fem år, da den neste utgaven av RAMAC ble klar, ble kapasiteten økt. Munce sier ingenting om hvor mye, men påpeker at den maksimale kapasiteten til harddisker vokste med omtrent 30 prosent i året de første 35 årene. I perioden 1998 til 2002 var veksten opptil 100 prosent, mens den de siste årene har vært på mellom 30 og 40 prosent. I den samme perioden har det dukket opp flere nye og mindre formfaktorer for harddisker.

Munce sier at 355-enheten hadde en lagringstetthet på 2000 bits per kvadrattomme. Dagens harddisker lagrer inntil 135 milliarder bits per kvadrattomme – nesten 70 millioner ganger mer. Han forteller videre at man i løpet av de neste fem årene vil levere flere harddisker enn man har gjort i de 50 første. Da vil man også se 3,5 tommers harddisker med lagringskapasitet på godt over en terabyte – altså tusen gigabytes.

Til tross for etterspørselen, har harddiskbransjen hatt noen tøffe år. Siden 355-enheten skal så mange som 260 selskaper ha vært i denne bransjen, enten som harddiskleverandører eller som underleverandører. I dag er det bare en liten håndfull igjen.

Analytikeren Richard Doherty ved Envisioneering Group, kommer med en spådom overfor Mercury News.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Om kanskje femti år vil forbrukere for omtrent 200 dollar kunne kjøpe en lagringsenhet som vil kunne lagre alt de har sett eller hørt i hele sitt liv.

Men heller ikke dette tror Doherty vil føre til døden for harddiskindustrien.

– Vi kan alle redusere appetitten vår på data og musikk, men jeg tror ikke det vil skje. Det er forbløffende at appetitten vår vokser like raskt som harddisken, avslutter Doherty.

Flere bilder av RAMAC og 650 og 355-enheten finnes her, her og her.

Alle bilder i artikkelen er hentet fra nettstedet til Hitachi Global Storage Technologies.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.