BEDRIFTSTEKNOLOGI

Verdens første virus for Linux og Windows

Nå har ikke Linux-brukere grunn til å føle seg trygge lenger.

Lars Kvanum
28. mars 2001 - 10:59

Ifølge CNet har virus-utviklerne gjort et stort steg frem i det de har klart å lage et virus med navn W32.Winux. Dette er navnet antivirus-selskapet Central Command, de første som oppdaget det, ga viruset på grunn av evnen til å smitte både Windows- og Linux-maskiner.

Dette gjør fremtiden litt mindre sikker. Fra før har hoveddelen av virus vært laget utelukkende for Windows-platformen, siden denne har hatt størst markedsandel. Mange har av denne grunnen gått over til Linux for å slippe problemet, men med dette nye viruset er ikke dette en sikker måte å slippe problemer.

Viruset må startes manuelt , enten ved å dobbel-klikke på filen eller vedlegget (eller kjøre det på andre måter). Når dette er gjort vil viruset søke etter alle kjørbare programmer på mer enn 100 kB og infisere disse.

Central Command mottok viruset først i en anonym e-post som stammet fra Tsjekkia på tirsdag. De har gått igjennom koden, og mener en virus-utvikler som går under navnet Benny og påstår tilhørighet i virus-gruppen 29A står bak viruset. Begge disse er antatt å stå bak flere tidligere virus som har blitt ansett som teknisk innovative, men ikke særlig farlige.

w32.Winux er skrevet i et programmeringsspråk som kalles "assembly language". Dette er et tungvint språk som gir veldige muligheter for en kunnskapsrik programmerer, men som blant annet begrenser bruken til en spesiell platform. I dette tilfellet ser viruset ut til å være begrenset til kun å kjøre på maskiner med Intel prosessor, og er derfor ufarlig for maskiner som bruker andre prosessortyper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.