«Verdens kraftigste prosessor»

Oracle har en overraskelse på lur i påsken.

«Verdens kraftigste prosessor»
Denne plakaten pryder forsiden til Oracles nettsted. Det ligger an til at Oracle vil lansere servere basert på Fujitsu-prosessoren Sparc64 X 26. mars, mens Norge er i påskedvale. Bilde:

Nettstedet til program- og maskinvareleverandøren Oracle prydes i disse dager av plakaten gjengitt ovenfor. Førstkommende tirsdag kveld, midt under påskelammelsen, lanserer Oracle nye Sparc-servere med «verdens raskeste mikroprosessor».

Hva kan dette være?

I pressemeldingen om kvartalsresultatet som nettopp ble offentliggjort, siteres denne uttalelsen fra Larry Ellison:

– Denne måneden vil vi levere de første serverne basert på vår nye Spart T5 mikroprosessor, verdens raskeste. De nye T5-serverne kan ha opptil 8 prosessorer mens vårt nye M5-system kan konfigurerres med opptil 32 prosessorer. M5 kjører Oracle-databasen 10 ganger raskere enn M900 som den skal erstatte.

En annen mulighet kan hentes fra et foredrag som forskningssjef Goro Watanabe i Fujitsu holdt på Oracle OpenWorld 2012 i fjor høst, om den videre utviklingen av Sparc64-prosessoren. Foredraget er tilgjengelig på Oracle Media Network.

Oracle har overtatt Suns rolle i utviklingen av Sparc-teknologien: De tar seg av T-serien, den mangekjernede prosessorfamilien beregnet på de midtre og lavere serversegmentene, mens Fujitsu har det øverste segmentet Sparc64. Det Watanabe foredro om, var Sparc64 X (X er romertall 10), en prosessor som faktisk passer til beskrivelsen «verdens raskeste».

Goro Watanabe er senior visepresident og ansvarlig for forskning og utvikling i Fujitsu.
Goro Watanabe er senior visepresident og ansvarlig for forskning og utvikling i Fujitsu.

En annen grunn til at det godt kan være Sparc 64 X-baserte servere Oracle skal lansere 26. mars, er at prosessoren har, ifølge Watanabe, hardkodet instrukser tilpasset Oracles databaseverktøy.

Det er også mulig at en tilsvarende databaseakselerator er lagt inn i den nye T5-prosessoren.

Den forrige generasjonen Sparc64 lå til grunn for det som fra juni 2011 til juni 2012 var verdens raskeste supermaskin, Fujitsu «K Computer». På siste topp 500-liste kom K på tredje plass.

Ifølge Watanabe skal Sparc64 X rettes både mot tungregneoppgaver og mot «big data». Den skal ha overlegne egenskaper innen både heltall- og flytetallberegninger. I tillegg til innebygget databaseakselerasjon og kryptering legger arkitekturen vekt på I/O og gjennomstrømning. Prosessoren er bokstavelig talt skap for big data og analyse i minne i tillegg til tradisjonelle tungregneoppgaver.

Watanabe kalte dette for «General purpose high performance processor». Den er skalerbar opptil 64 sokler, og den støtter virtuelle maskiner.

Plansjen nedenfor oppsummerer viktige karakteristikker. Hver prosessor har 16 kjerner som hver støtter to tråder. Legg merke til mangelen på nivå 3 cache: Ifølge Watanabe er det ikke nødvendig lenger. Framstillingen skjer etter en 28 nanometers prosess. Prosessoren inneholder nesten 3 milliarder transistorer, mer enn neste generasjon IBM Power med 2,5 milliarder. Gjennomstrømming i minne er 102 gigabyte per sekund – raskere enn fibre channel – og prosessoren kan pressen til en ytelse på 382 gigaflops. Klokkefrekvensen er 3 gigahertz.

Plansjen fra foredraget til Goro Watanabe viser hovedtrekkene til Sparc64 X.
Plansjen fra foredraget til Goro Watanabe viser hovedtrekkene til Sparc64 X.

– Databaseakselerasjon og kryptering på brikke nivå bidrar til at vi kan øke ytelsen til databaseapplikasjoner med opptil 160 ganger, sa Watanabe. – Og data til og fra minne går fem ganger så fort som på en sammenliknbar IBM Power 7+-maskin.

En spesiell egenskap ved maskinen er kjøleteknologien. I stedet for luft, avkjøles prosessoren med væske som sirkulerer i en lukket krets. Væsken avkjøles ved å blåse luft mot en radiator.

Konstruksjonen gir flere fordeler, forklarer Watanabe. Varmeutviklingen med 28 nanometers elektronikk i 3 gigahertz er intens, og kjølefinne hadde gjort serveren dobbelt så stor og dobbelt så tung. En annen fordel er at minnekort (DIMM) kan plasseres tett inntil prosessoren, og at prosessorer kan plasseres på rad. Det er et viktig bidrag til den raske dataflyten: Det er ikke behov for en egen interkonnektmodul.

– Vi sørger at dette gjør det beste for teknologien og databasen til Oracle. Denne boksen vil avgjort bli den beste plattformen for Oracle Database 12c, sier Watanabe.

Det er ikke bekreftet at det er dette Oracle skal fortelle i den stille uken, men det er ikke usannsynlig.

Oppdatering

Artikkelen ble oppdatert for å framheve også muligheten for at kunngjøringen tirsdag 26. mars vil dreie seg om T5-prosessoren. Den første utgaven av artikkelen konsentrerte seg om Sparc64 X.