Verdens minste konvertible Tablet PC

Fujitsu Siemens tilbyr en «konvertibel» Tablet PC, altså med tastatur, på bare 1 kilo.

Fujitsu Siemens tilbyr en «konvertibel» Tablet PC, altså med tastatur, på bare 1 kilo.

Fujitsu Siemens har lansert det de hevder er verdens minste konvertible Tablet PC, det vil si en Tablet PC med tastatur: P1510.

Konstruksjonen er kjent fra tidligere modeller: Maskinen åpnes som en vanlig bærbar PC, og skjermen kan vris for å felles over tastatur når man skal ta elektroniske notater. Forskjellen er at her er alt så mye mindre. P1510 får en standard bærbar som S7010 (med tastatur i full størrelse) til å se ut som et monstrum, og dimensjonene kryper raskt ned mot det man ellers forbinder med en PDA (se bildet under).

Vekten med standard tre cellers batteri er nede i 1,0 kilogram. Med en seks cellers batteri øker vekten med et par hundre gram, til gjengjeld lever batteriet i 8,5 timer i stedet for fire.

Operativsystemet er Windows XP Tablet PC Edition 2005, dessverre fortsatt uten norsk håndskriftgjenkjenning, det kommer bare på engelsk, tysk, fransk, spansk og japansk. Utstyret ellers er ultralavspenningsutgaven av Intel Pentium M-prosessor i 1,2 GHz, det integrerte brikkesettet i915, fra 512 til 1024 MB minne og en 60 GB disk. Pekeredskapet er en stavmus, i motsetning til andre Fujitsu Siemens-modeller som tilbyr en kombinasjon av stavmus og flatmus.

Skjermen er i bredformat, 1024 ganger 600 punkter, og måler 8,9 tommer. Skriften er ganske liten når man arbeider med standardapplikasjoner. Fujitsu Siemens har ikke fulgt Microsoft-spesifikasjonen som krever at Tablet PC skal ha en aktiv skjerm. P1510 har en vanlig passiv trykkskjerm. Det innebærer at man går glipp av noen avanserte egenskaper, blant annet at trykk på skjermen ikke kan brukes som parameter av tegneprogrammer, og at signaturer på skjermdokumenter ikke kan gjøres juridisk bindende, siden standarden for dette krever nettopp at det også registreres variasjon i trykk og hastighet mens underskriften lages.

P1510 har Centrino-teknologi, med trådløst nett etter trippelstandarden 802.11a/b/g, samt Bluetooth 1.2 og vanlig 10/100 Mb/s Ethernet. Maskinen har en liten fingeravtrykksleser og Trusted Platform Module 1.1.

Tastaturet er noe smått for mannshender, mens absolutt brukbart. Optisk drev er det ikke plass til i boksen, så det er eksternt. Koplingen skjer over en dobbel USB 2.0 kabel, for å slippe egen strømforsyning: Den ene kabelen overfører signaler og strøm, den andre bare strøm. Forminskningen har også ført til at PC-kortsporet er erstattet av et spor for Compact Flash.

Maskinen leveres med portreplikator med utganger til nødvendig tilleggsutstyr.

Prisen er ikke helt klar. Fujitsu Siemens Norge oppgir en «foreløpig prisantydning med forbehold» på rundt 19 000 kroner.

Målgruppen er oppgitt å være mobile profesjonelle, samt vertikale markeder er svært små Tablet PC-er kan være hendige for registrering, fylling av skjemaer med mer. I det siste konkurrerer Tablet PC-løsninger med smartpenner fra for eksempel Anoto, der skjemaer trykkes på spesialpapir, og alle registreringer lagres i pennen, tilordnet riktig felt. Tablet PC-løsningen er dyrere, men har blant annet den fordelen at man kan bygge inn mye interaktivitet, for eksempel automatisk valg gjennom nedtrekkmenyer som henter data fra en database. En annen fordelen er at overføringen av skjemaet er gjort i det øyeblikket man underskriver det, mens Anoto-pennen må tømmes i en egen operasjon.

    Les også:

Til toppen