FORBRUKERTEKNOLOGI

Verdens minste USB-harddisk

Harddiskbaserte minneenheter skal utklasse flashminnepinner på pris. Det lover harddiskprodusenten Cornice.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2006 - 09:19

Cornice, et selskap kjent for å levere svært små harddisker til blant annet produsenter av mobiltelefoner og forbrukerelektronikk, kom i går med to annonseringer.

Selskapet annonserte harddiskserien Dragon Series, som kommer i 8 og 10 GB-utgaver. Enhetene skal ha en fysisk størrelse som er 40 prosent mindre enn forgjengeren, Storage Element. Dette er gjort ved å pakke innfatningen tettere rundt disken, samt å redusere høyden.

Effektforbruket til de nye harddiskene skal være halvert sammenlignet med forgjengerne, slik at det nå bare skal utgjøre omtrent fem prosent av det totale batteriforbruket i et typisk MP3-spillersystem, hevder Cornice.

Dragon-serien støtter en samling løsninger Cornice kaller ”Crash Guard”. Vanligvis er harddisker ikke like egnet for mobile enheter som flashminne, siden harddisker er langt mer følsomme for støt, fordi de inneholder bevegelige deler.

Crash Guard består av "Active Latch", som låser fast harddiskhodet med en aktiv "smekklås" for å unngå at hodet skraper opp overflaten til platene. "Skip control" skal sørge for at harddisken kan levere kontinuerlig datastrøm selv når brukeren beveger seg aktivt - for eksempel under jogging. I tillegg kommer "Drop Safe", som raskt skal sørge for at hodet sikres av den nevnte "smekklåsen" når sensorer i harddisken oppdager at enheten faller.

8 GB-utgaven av Dragon er tilgjengelig allerede nå. 10 GB-utgaven loves i "nær framtid". Prisen per enhet er oppgitt til 85 dollar per enhet ved årlige kjøp av 10.000 enheter.

I tillegg annonserte selskapet referansedesignen til det som hevdes å være verdens minste, harddiskbaserte personlige lagringsenhet. Den tar i bruk den nevnte 8 GB-utgaven av Dragon-harddisken. Referansedesignen som kalles Dragon Tail, skal gi uavhengige leverandører muligheten til raskt å komme i gang med produksjon av enheter basert på referansedesignen. Grensesnittet mot en datamaskin eller annen enhet er basert på USB.

Dragon Tail-baserte enheter vil konkurrere med dagens flashminnebaserte USB-pinner, men skal ifølge Cornice kunne selges for omtrent 18,50 dollar per gigabyte. Dette er betydelig billigere enn flashminnepinnene. Ifølge Produktguiden.no og prisguiden til Hardware.no, kan man for 450 kroner få en USB-basert flashminnepinne med 1 GB kapasitet. Men prisen er mer enn dobbelt så høy for minnepinner med 2 GB kapasitet.

Produkter basert på Dragon Tail er selvfølgelig ikke tilgjengelige ennå, men Cornice tilbyr komplette designdata for produksjon og 25 testeksemplarer for 10.000 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.