Verdens raskeste PC-prosessor klar neste uke

AMD gjeninntar mandag plassen som leverandør av den raskeste prosessoren for vanlige PC-er. Da lanseres 750 MHz-utgaven av Athlon. Samtidig tjener selskapet stort på Intels leveringsproblemer.

AMD gjeninntar mandag plassen som leverandør av den raskeste prosessoren for vanlige PC-er. Da lanseres 750 MHz-utgaven av Athlon. Samtidig tjener selskapet stort på Intels leveringsproblemer.

Stillingen i striden om hvem som leverer den raskeste PC-prosessoren endres stadig. Målt i klokkehastighet leder for øyeblikket Intel med sin 733 MHz-utgave av Pentium III. Selv om klokkehastighet slett ikke betyr alt, viser blant annet SPECint 95-tester at Intels prosessor er raskere enn AMDs 700 MHz-utgave av Athlon. Men andre tester med samme testprogram viser at Athlon har høyere ytelse enn Pentium III ved samme klokkehastighet.

To faktorer som kan påvirke resultatet i disse testene er hvilket brikkesett som benyttes og om Pentium III-prosessoren er av typen Coppermine eller ikke.

Uansett ser det nå ut til at AMD vil gjeninnta førsteplassen. Selskapet vil ifølge flere amerikanske tidsskrifter lansere en 750 MHz-utgave av Athlon-prosessoren mandag neste uke. Om prosessoren virkelig vil danke ut Pentium III 733 MHz gjenstår å se, men i praksis vil nok Athlon-prosessoren bli den raskeste på markedet. Som digi.no skrev mandag, vil det i flere måneder framover være stor knapphet på Intels prosessorer, spesielt de raskeste utgavene.
Les hele saken


Dette har allerede ført til at flere PC-produsenter som i høyytelsesmaskiner tidligere kun har benyttet prosessorer fra Intel, nå har begynt å lukte på AMD Athlon. AMD er nemlig i stand til å levere, og siden også de fleste av de store hovedkortprodusentene nå endelig har greid å få Athlon-tilpassede hovedkort ut på markedet, er det liten grunn til å ikke velge den alternative leverandøren.

AMD holder også et forholdsvis hyggelig prisnivå - selskapet vil trolig ikke ha behov for å sette ned prisene i desember til tross for at Intel kommer til å gjøre dette.

Dette kan faktisk bety at AMD for første gang på lenge kan levere et kvartalsresultat i nærheten av break even.

(Kilder: The Register, CNET, EE Times)

Til toppen