Verdens største dingsebegivenhet eser videre

Datamessen CeBIT som i disse dager går av stabelen i Tyskland, fortsetter å sette nye rekorder. Men den norske deltakelsen er overraskende beskjeden, rapporterer Harald Brombach fra Hannover.

Datamessen CeBIT som i disse dager går av stabelen i Tyskland, fortsetter å sette nye rekorder. Men den norske deltakelsen er overraskende beskjeden, rapporterer Harald Brombach fra Hannover.

Du skal lete lenge for å finne et norsk selskap ved CeBIT 2000. Kun 17 selskaper har egne stands, selv om flere, blant andre Opera, deltar på standene til samarbeidspartnere. Ikke det at norske selskap har vært overvettes godt representert her tidligere heller, men man kunne kanskje vente en oppgang i antall tilstedeværende selskaper i stedet for en nedgang, slik tilfellet er.

På den annen side er CeBIT så stort at selskapene må legge inn mye innsats for i det hele tatt å bli lagt merke til.

Ifølge arrangørledelsen er CeBIT verdens største årlige messe - uansett tema. Det er også interessant å merke seg at alle de ti største messene målt i areal arrangeres i Tyskland. Ifølge Robert Lange, medlem av CeBIT-styret, skyldes dette først og fremst Tysklands sentrale plassering i Europa.

Det samlede innedørsarealet som benyttes under årets messe er 415.416 kvadratmeter.

CeBIT er selvsagt også verdens største IT-messe med omtrent tre ganger så mange utstillere som Comdex Fall og 2,5 ganger så mange besøkende. Antall utstillere i år er omtrent 7800, hvorav 2945 ikke er tyske eller tyske datterselskap av utenlandske selskaper. Til sammen er 63 nasjoner representert. Etter Tyskland er Taiwan, USA og Storbritannia de tre landene med flest deltakende selskaper.

De tre største produktgruppene er programvare (2840 utstillere), IT-teknologi generelt (1490 utstillere) og telekommunikasjon (1049 utstillere).

Også utstillere fra nasjoner som tidligere ikke har vært særlig tilstedeværende innen IT-industrien vokser i antall. 217 utstillere kommer fra den gamle østblokken, mot 18 i 1990. Også Kina er representert med 29 utstillere.

Antall besøkende ved årets messe er selvsagt uvisst ennå, men arrangørene forventer en økning i forhold til fjorårets knappe 700.000. Av disse ventes det at over 120.000 er utenlandske.

CeBIT arrangeres for øvrig for 30. gang i år. De femte første årene var messen en kombinert industri- og kontorutstyrsmesse. Først i 1986 ble beslutningen om å skille ut IT-delen tatt. Det har arrangørene ikke angret på i ettertid. Veksten i antall utstillere, utstillingsareal og antall besøkende tok skikkelig av det året. Deretter har tallene blitt høyere for hvert eneste år.

Til toppen