JUSS OG SAMFUNN

«Verdens største ID-tyv» sa seg skyldig

Han skal ha rappet over 170 millioner ID-er, og erkjenner skyld – delvis.

14. sep. 2009 - 11:12

USAs justisdepartement melder at 28 år gamle Albert Gonzalez, som er siktet i tre ulike saker for å ha stjålet til sammen 170 millioner ID-er, har erklært seg skyldig i to av sakene. Han erkjenner at han har kapret 40 millioner ID-er gjennom datakriminelle handlinger rettet mot flere store amerikanske butikkjeder, blant dem TJX, OfficeMax og Barnes & Noble, samt mot restaurantkjeden Dave & Buster’s.

Blant metodene Gonzalez brukte, var å utnytte slapp sikkerhet i butikkenes trådløse datanett. Han avlyttet trafikken mellom kasseapparater og servere, og laget falske kopier av kundenes bank- og kredittkort. Disse misbrukte han i internettransaksjoner og i minibanker.

Gonzalez er også siktet i en sak der IT-systemene til Heartland Payment Systems, og supermarkedkjedene 7-Eleven og Hannaford Brothers, ble tappet for til sammen 130 millioner identiteter. Her har han ikke erkjent straffeskyld.

Sakene mot Gonzalez har vakt spesiell oppsikt fordi han i 2003 ble arrestert for ID-hacking, men slapp tiltalte mot at han ble informant for Secret Service. Det tok flere år før Secret Service ble klar over at han fortsatte sin kriminelle virksomhet.

I de sakene der han har erkjent straffeskyld, risikerer han opptil 25 års fengsel og flere millioner dollar i bøter. Som del av en avtale med påtalemyndighetene, har han gått med på å erstatte ofrenes tap, og på at det meste han har av verdier inndras. Det siste dreier seg om over 2,7 millioner dollar, en leilighet i Miami, en BMV (bil), en diamantring fra Tiffany’s og flere Rolex-ur. Blant de 2,7 millioner dollar er over 1 million i kontanter som Gonzalez hadde gravd ned i hagen sin.

Straffeutmålingene i disse sakene skjer 8. desember. Hans advokat har ikke kommentert hvordan han vil forholde seg til den nyeste siktelsen på 130 millioner ID-tyverier, verdens største tilfelle av kaprede identiteter.

Til nyhetsbyråene sier advokaten, Rene Palomino jr., at Gonzalez angrer dypt, både for skadene påført ofrene, og for presset det har medført for familien.

– Han ønsker bare å komme seg videre, gjøre det riktige og ta ansvar for det han har gjort. En dag kommer han til å leve et produktivt liv som vanlig borger, sier advokaten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.