Verdens største temporære nettverk

Når The Gathering starter opp i midten av neste uke, vil deltakerne få tilgang til det største datanettverket i verden som er midlertidig oppført.

Når The Gathering starter opp i midten av neste uke, vil deltakerne få tilgang til det største datanettverket i verden som er midlertidig oppført.

Organisasjonen som arrangerer The Gathering 99, KANDU, holdt i går pressekonferanse sammen med noen av sponsorene til årets party. Her ble en rekke detaljer om gigantarrangementet offentliggjort for første gang.

Som digi.no tidligere har skrevet, er nettverket som skal brukes under TG99 levert av Cisco. Michael Engström, teknisk sjef i Cisco Systems Norge, forteller at med omtrent 4500 tilknytningspunkter vil nettverket som skal brukes under TG99 uten konkurranse være det største temporære nettverket som noensinne er bygget.

Fordi hele nettverket, som blant annet inneholder hele 230 svitsjer, er så stort, har Cisco måttet hente inn utstyr fra hele sin internasjonale organisasjon. Beregnet datastrøm over nettverket i løpet av de fem dagene TG99 skal vare, er seks til ti petabytes.

En petabyte er en million gigabytes.

Denne datastrømmen vil også være temmelig ulik det som er normalt i nettverk. De fleste som sender eller mottar data over et vanlig lokalnett, gjør dette mot en server. Under TG regner man derimot med at mesteparten av datastrømmen vil gå på kryss og tvers mellom de enkelte brukerne.

Engström forteller at det vil bli et enormt tidspress for å sette opp nettverket.

- Vi har under 24 timer på oss til å gjøre alt klart.

Men han tror fullt og fast på at nettverket vil fungere smertefritt når deltakerne kommer. Prisen på utstyret som skal monteres skal tilsvare 10.000 kroner per deltaker.

Noen vil kanskje stille spørsmål om hvorfor Cisco og andre store IT-aktører sponser en slik samling med hackere. Engström forteller at Cisco opprinnelig ble grunnlagt av nettopp mennesker som kommuniserer.

- Mange av disse vil sikkert bli beslutningstakere i dataselskaper om noen år, sier han.

Engström understreker at det ikke bare er kvisete fjortenåringer som deltar, men også voksne personer som er beslutningstakere. Deltakerne har tidligere gjerne vært mellom 11 og 45 år gamle.

- Nettverket til TG99 er en enorm utfordring, men når det er ferdig og fungerer, viser det at det vi gjør er riktig. Dette vil de kommende og de nåværende beslutningstakerne legge merke til, sier han.

Engström oppfordrer også politikerne i Norge å ta turen til The Gathering i påsken. Ikke nødvendigvis for å se på Ciscos nettverk, men for å oppleve kreativiteten som utspiller seg på partyet.

Mye av kreativiteten vil komme til syne i de mange konkurransene. Under pressekonferansen fikk vi se vinneren av en av animasjonskonkurransene under TG98. Denne filmen som varte i flere minutter, baserte seg på det utvendige miljøet i TV-serien Babylon 5. Babylonia, som animasjonsfilmen heter, holdt meget høy kvalitet, oppimot det man ser i den originale serien. Men den var laget på en hjemmebygget PC av Jørn Tømmerås, som på dette tidspunktet var 18 år gammel.

Tømmerårs ble belønnet med en Silicon Graphics arbeidsstasjon for sitt bidrag.

Vegard Skjefstad, arrangementssjef for TG99, forteller at nivået i konkurransene ofte er veldig høyt og at ti prosent av de innleverte bidragene holder like høy kvalitet som Babylonia.

De fleste av premiene i årets konkurranser vil ifølge Skjefstad være pengepremier. Dette fordi det ofte er flere som står bak bidragene til konkurransene, slik at det bli vanskelig å dele premier som består av maskin- eller programvare. Men det vil være slike premier i år også.

For TG-deltakere med mindre kunstneriske evner, vil det også bli arrangert en web-rebus i regi av Cisco. Premien for denne vil være et besøk hos Cisco i London for to personer.

Når deltakerne for første gang kommer inn i Vikingskipet på Hamar kommende onsdag, vil de få utlevert en CD-ROM-basert guide og en nettverkskabel (TP - twisted pair). Guiden vil inneholde nødvendig informasjon om arrangementet og om nettverket. I tillegg skal den inneholde nettlesere fra Netscape, Microsoft og Opera, slik at deltakerne kan velge hvilken nettleser de vil bruke.

Men selv om mesteparten av infrastrukturen er beregnet for Windows-baserte PC-er, skal det også være fullt mulig å stille opp med andre typer plattformer. Blant annet blir digi.no fortalt at én deltaker ønsker å koble sin Commodore 64 utstyrt med nettverkskort. Han skal visstnok ha implementert nettverksprotokollene i maskinen på egenhånd.

Linux Norge skal være på plass og vil tilby brukere av Linux hjelp hvis dette viser seg å være nødvendig.

Som digi.no skrev i forrige artikkel om The Gathering, har kvinnelige deltakere tidligere kommet inn gratis eller til redusert pris. Dette er etter kvinnenes egne ønsker ikke lenger tilfelle. Og når 25 prosent av deltakerne nå er kvinner, er andelen kanskje så stor at kvinnene ikke lenger trenger spesielle lokkemidler for å delta.

Under tirsdagens pressekonferanse ble digi.nos utskremte også presentert for hva en TG-deltaker skal spise. Den offisielle, men kanskje ikke så sunne menyen, består av forskjellig typer Pringles (potetgull) og energidrikken Battery - en av arrangementets mange sponsorer som vil gjøre en innsats for å holde deltakerne våkne.

Den offisielle TG99-menyen

Blant de andre sponsorene finner man blant andre Telenor Nextel og fagorganisasjonene LO og NITO.

The Gathering arrangeres ikke lenger bare i Norge. Tidligere har det vært egne TG-arrangementer i blant annet Taiwan og Sverige, i år vil det holdes arrangementer i USA og Tyskland samtidig som TG99 pågår. Disse arrangementene er likevel betydelig mindre når det gjelder antall deltakere. I USA ventes det omtrent 400 databrukere, mens omtrent tusen ventes å delta i Tyskland.

Til toppen