TELEKOM

- Verdens tryggeste smartmobil

Ingen har noensinne hacket en BlackBerry, hevder norske Trigcom.

6. juli 2010 - 07:12

BlackBerry har i flere år dominert markedet for de mest avanserte mobiltelefonene i Nord-Amerika.

Merket er sterkt utfordret av iPhone og Android, men ligger fortsatt på topp i USA med en markedsandel på 35 prosent, ifølge ferske tall fra analyseselskapet Nielsen.

Slik er det ikke her til lands. Mens iPhone har blitt en folketelefon må BlackBerry sies å være et sjeldent skue. Mange digi.no har pratet med har faktisk aldri sett en BlackBerry.

De vet heller ikke at det er mer enn bare en mobiltelefon.

- BlackBerry er en komplett mobil løsning. Det er også den sikreste løsningen av sitt slag i verden, sier innkjøpssjef Jan Hatlebrekke i Trigcom, et selskap som har spesialisert seg på å levere BlackBerry og tilhørende tjenester i det norske markedet.

Det innebærer at Trigcom er en teleoperatør. En BlackBerry fungerer nemlig ikke med et hvilket som helst simkort.

Innkjøpssjef Jan Hatlebrekke i Trigcom.
Innkjøpssjef Jan Hatlebrekke i Trigcom.

- Skal du ha en BlackBerry som fungerer må du ha et eget simkort som snakker med BlackBerrys infrastruktur. I Norge er det bare oss, TDC og noen få av Telenors kort som fungerer. Vi er de eneste som også leverer på privatmarkedet, sier Hatlebrekke.

Sikkerhet

All kommunikasjon mellom BlackBerry-telefonene foregår via en server, med mulighet for 256 biters ende-til-ende AES-kryptering.

En slik server kan plasseres på innsiden av bedriftens IT-miljø, og knyttes opp mot organisasjonens øvrige infrastruktur og gi tilgang til gruppevare og lokale filer. Da holder det å åpne en enkelt utgående port i brannmuren. Datatrafikken til og fra BlackBerry blir også kraftig komprimert.

Serveren som tar imot alle forespørslene komprimerer innholdet opptil 70 prosent, før det sendes ut til enheten.

- En ting jeg liker veldig godt er at det gir enkel tilgang til alle filene og mappene mine.

Gir IT-sjefen kontroll

Det er likevel sikkerheten som får bedriftskundene til å velge løsningen, ifølge Hatlebrekke.

- En IT-ansvarlig kan gjøre akkurat som han vil med telefonene. Du kan sette en regel som stopper bruk av Facebook eller mobilens kamera i jobbsammenheng, basert på klokkeslett eller en GPS-basert kartreferanse. Serveren i bakgrunnen har over 400 ulike regelsett, som kan endres utfra bedriftens sikkerhetskrav.

Telefonene kan også fjernadministreres og innholdet slettes, hvis en enhet skulle havne på avveie.

Det er en av grunnene til at NATO og andre store millitære aktører har godkjent BlackBerry på tross av strenge sikkerhetskrav, påpeker han.

- Per i dag er det ingen som har klart å hacke en BlackBerry. For bedrifter som håndterer sensitive data, for eksempel advokatselskaper, er det viktig at IT-sjefen har kontroll.

Alle BlackBerry-telefoner har dessuten et innebygget lynmeldingsystem kalt BBM («BlackBerry Messenger») som er gratis å bruke, uansett hvor man befinner seg i verden.

- Det fungerer omtrent som SMS. Det eneste kriteriet er at både sender og mottaker har en BlackBerry.

Kjendistelefon

Dette siste skal være en av grunnene til at dette er et populært alternativ også på privatmarkedet. I hvert fall i USA.

I tillegg er det mange som ser opp til idolene sine, mener innkjøpssjefen.

- Yngre brukere har gjerne sett en kjendis bruke telefonen. I Hollywood er det mange med BlackBerry.

«Sliter med å levere nok»

Likevel synes BlackBerry knapt i loggfilene til digi.no. Det samme opplever andre norske medier vi har spurt.

A-pressen forteller at BlackBerry bare utgjør 0,19 prosent av sidevisningene fra mobile enheter de målte i forrige måned.

Trigcom hevder på sin side at BlackBerry gjør det svært godt, ikke bare i USA, men også i det norske markedet.

- Etterspørselen etter BlackBerry er veldig stor i Norge, særlig i bedriftsmarkedet. Vi sliter faktisk med å levere nok, vi får såpass mange caser inn hele tiden, sier Jan Hatlebrekke.

Dessverre vil han ikke avsløre faktiske salgstall.

- Den typiske brukeren finner vi i finansverdenen, blant banker, advokater og meglere. I tillegg har vi flere store kommuner på kundelisten.

Nytt operativsystem

Av nyheter som kommer til BlackBerry kan Hatlebrekke avsløre at et helt nytt operativsystem snart er på plass. Per i dag benyttes BlackBerry OS 5.0.

- 6.0 blir mer interaktiv. Den innebygde nettleseren blir dessuten bedre, blant annet med flere faner og aktive programmer som kan kjøre samtidig.

OS 6.0 blir lansert til høsten og sammenfaller med innføringen av en ny mobiltelefon døpt 9800. Dette er toppmodellen til BlackBerry.

Det mest iøynefallende med denne skal være et markant designbytte. 9800 blir den første BlackBerry-telefonen med utskyvbart tastatur.

App World - omsider i Norge

RIM har i likhet med Apple og Google opprettet sin egen distribusjonskanal for mobil programvare, kalt App World.

Denne har så langt ikke vært tilgjengelig for norske brukere, men nå varsler Trigcom at butikken skal åpne også her til lands.

App World er i ferd med å bli oppgradert til version 2.0, og denne skal lanseres i Norge til høsten. En viktig nyhet er at betalingskanalen går vekk fra kravet om å bruke betalingstjenesten PayPal. Nå blir det mulig å kjøpe programvare med ordinære betalingskort.

- Etter hvert vil også teleoperatørene kunne fakturere kundene for kjøpe programmer over mobilregningen, sier Jan Hatlebrekke i Trigcom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.