Verdens verste spammere må flykte

Et eneste selskap sørget for 70 prosent av all spam i verden. Nå er de ute av spill.

14. nov. 2008 - 09:37

Stengingen av én leverandør av webtjenester i USA denne uken har ført til en dramatisk nedgang i søppelpost verden over.

Tjenesteleverandøren McColo skal ha hatt spammere på kundelisten, og sikkerhetsselskapet Ironport melder om en nedgang i global spam på hele 70 prosent, etter at de tirsdag måtte stenge virksomheten.

Samtidig advarte de at gleden over mindre spam i innboksene rundt omkring nok ikke vil vare lenge.

- Nedgangen er uten sidestykke, men blir midlertidig når spammerne flytter sin virksomhet fra Nord-Amerika til andre steder med mindre granskning, sier talsmann for Ironport Jason Steer til BBC.

Den amerikanske avisen Washington Post har samlet informasjon om McColo de siste fire månedene. Dataene har de formidlet videre til nettleverandørene Global Crossing og Hurricane Electric.

På bakgrunn av dette bestemte begge linjeleverandørene seg for å kuttene internettilgangen til McColo tirsdag.

BBC melder at selskapet trolig leverte tjenester til kriminelle nettverk med kontroll over såkalte botnett. Slike nettverk kan bestå av et enormt antall infiserte datamaskiner (PC-zombier), som benyttes for å distribuere ondsinned kode og søppelpost.

Det er kjent blant sikkerhetseksperter at botnett er ansvarlige for størstedelen av all spam.

- Botnett er den mest effektive måten å distribuere spam på, har Telenors sikkerhetsekspert Frank Stien fortalt til digi.no tidligere.

Spammere kan tjene penger tross svært lave responstall. Det holder med ett salg per 12.500.000 e-postmeldinger. Det viser en fersk undersøkelse fra forskere ved Universitetet i Berkeley og UC, San Diego ifølge BBC.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.