Verdensmester holdt maskin i sjakk

I motsetning til eks-mester Garry Kasparov greide sjakkmester Vladimir Kramnik å stå imot storoffensiven fra en sjakkmaskin.

Verdensmester Vladimir Kramnik var i skikkelig trøbbel da han hadde tapt to partier på rad, og datamaskinen 'Deep Fritz' hadde greid remis i torsdagens oppgjør.

Foran lørdagens finale stod det uavgjort 3,5 - 3,5 og kampen mellom menneske og maskin skulle avgjøres i Bahrain. I 1997 hadde den forrige verdensmesteren Garry Kasparov tapt knepent mot IBM-maskinen 'Deep Blue', men denne gangen trodde alle at den menneskelige utgaven av verdensmesteren skulle hale i land seieren etter åtte partier.

Det endte i stedet uavgjort 4-4.

Kramnik hadde prøvd seg på en sylskarp åpning kalt 'Botvinnik Semi-Slav', men den forrykende åpningen ble fort bremset av Deep Fritz og tremanns-teamet bak, Frans Morsch, Alex Kure og Mathias Feist. Dermed endte det i et kort parti på to timer, med kun 21 trekk, hvor Kramnik ikke var villig til å ta noen flere sjanser.

Nettstedet som rapporterte fra 'hjernene i Bahrain', (se: Brains in Baharain 2002), skriver at de fire første partiene begynte med en glimrende anti-datamaskin strategi fra Kramnik og at Fritz-teamet fulgte opp med en nesten enda bedre anti-menneske strategi den siste halvdel av oppgjøret.

Etter å ha spilt uavgjort, sitter Vladimir Kramnik igjen med det meste av premiepotten (800.000 dollar), mens ChessBase, selskapet bak Deep Fritz, får 200.000 dollar blir donert til 'the European Youth Chess initiative'.

- Det var et veldig vanskelig spill og når man spiller mot en datamaskin, kan alt skje. Jeg gjorde mitt beste, men i dag kunne jeg ikke på noen måte greie å slå Deep Fritz, sa Kramnik på pressekonferansen etterpå.

Verdensmesteren mener, ifølge NTB, at dataprogrammet er 'utrolig mye sterkere' enn andre programmer som han spilte mot for bare ett år siden.

- Den spiller som et meget dyktig menneske. Dette er menneskelige trekk, sa han.

Les mer om kampen her:

Til toppen