Verdiløs antivirus

Disse Android-appene får totalslakt.

Nedslående test av gratis antivirus til Android.
Nedslående test av gratis antivirus til Android. Bilde: AV-Test.org
14. nov. 2011 - 13:20

En rekke gratisapper til Android utgir seg for å kunne beskytte mot skadevare og uhumskheter. Kan du stole på dem?

Svaret er et rungende nei, ifølge en fersk rapport (pdf) fra det uavhengige tyske sikkerhetsselskapet AV-test.org.

Av syv produkter på testbenken, alle hentet via Googles distribusjonskanal Android Market, falt samtlige igjennom. Med et brak.

Verst gikk det med markedsledende «Antivirus Free» fra Creative Apps, som ifølge Google er installert på mellom én og fem millioner enheter.

Dette produktet oppdaget ingen av 10 kjente skadelige apper som ble installert i testen. Programmets manuelle skanner fanget heller ikke opp ett eneste av 172 tilfeller av inaktive (ennå ikke installerte) filer med ondsinnet kode.

Stort bedre gikk det ikke med alternativene. Brorparten maktet i beste fall å oppdage én av ti trusler.

- Resultatet i test av sanntidsbeskyttelsen var ganske sjokkerende, skriver sikkerhetsselskapet.

Et hederlig unntak og det eneste produktet som unngår fullstendig slakt er «Zoner AntiVirus Free» fra selskapet med samme navn. Denne fanget opp 32 prosent av skadelig kode i manuell skanning, samt åtte av ti ondsinnede applikasjoner som ble forsøkt installert.

Falsk trygghet

- Spredningen av antivirusapplikasjoner som åpenbart er bortimot verdiløse setter de som stoler på dem i fare, skriver AV-test.org i sin rapport.

En åpen og fri tilnærming har gjort sitt til at Android-plattformen tilsynelatende er mer utsatt som skadevare enn andre mobile operativsystemer.

Google har i liten grad gransket applikasjonene som tilbys via deres Android Market, og har også vært kritisert for å være trege med å slette ondsinnet kode når den først blir oppdaget. En minst like viktig årsak er nok at Android-brukere kan installere applikasjoner fra enhver kilde.

Betalvare fant truslene

Det er ikke sånn at det er umulig å oppdage truslene som Android-enhetene ble utsatt for. AV-Test lot også et par kommersielle antivirus-produkter få prøve seg i testen for å sammenligne. Med langt bedre hell.

Android-appene til både Kaspersky og F-Secure fanget opp og håndterte all skadevare i testen.

AV-Test oppgir at de planlegger en større test av betalt antivirus senere, som skal favne langt flere produkter enn de som er nevnt her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.