Verisign får .com-monopol ut 2012

Verisign får .com-monopol ut 2012

USAs regjering skrev under på avtalen som gir Verisign monopol på .com-domenet ut 2012.

I mars i år godtok styret i Internetts overordnede organ Icann et forlik med det private selskapet Verisign. Forliket sikret Verisign monopol på å forvalte .com-domenet, med tilhørende inntekter, mot garanterte årlige tilskudd fra Verisign til Icann.

For å tre i kraft, må forliket godkjennes av USAs regjering. Et eget organ under USAs handelsdepartement, National Telecommunications and Information Administration (NTIA) har brukt ni måneder på å granske det, og endte opp med å godkjenne det omtrent det slik det sto. Den siste formaliteten, underskrivingen, ble gjennomført i går.

Det innebærer at Verisign får eneansvar for .com-domenet ut 2012, og avtalefestet rett til å fornye avtalen når den skal reforhandles.

Verisign tjener i dag 6 dollar per .com-domene per år, og får lov til å øke gebyret med 7 prosent i fire av de kommende seks årene.

Det er i dag 59 millioner .com-domener, ti millioner flere enn for ni måneder siden. Det innebærer at Verisign er garantert årlige inntekter på 354 millioner dollar.

Begrensningene som NTIA innførte gikk ut på de som godkjenne alle prisøkninger, og en eventuell fornyelse av kontrakten. Ifølge NTIA vil Verisign bare få forlenget kontrakten dersom det er i «offentlighetens interesse».

Ellers innebærer godkjenningen fra NTIA at alle søksmål mellom Verisign og Icann er skrinlagt.

    Les også:

Til toppen