Veritas kjøper nøkkelselskap innen ytelsesstyring

Veritas Software utvider sin horisont kraftig med to nye oppkjøp, blant annet Precise, en viktig OEM-leverandør innen ytelsesstyring.

Veritas Software, en sentral aktør innen lagringsprogramvare, kunngjorde i går at de har kjøpt opp to selskaper: Precise Software Solutions for 537 millioner dollar, og Jareva Technologies for 62 millioner dollar. Begge selskapene innebærer at Veritas utvider sin virksomhet langt ut over lagringssystemer. Veritas er blant verdens ti største programvarehus, med en årsomsetning på 1,5 milliarder dollar.

Precise er et opprinnelig israelsk selskap, opprettet i 1991. Det flyttet sitt hovedkvarter til delstaten Massachusetts etter en vellykket børsintroduksjon i juni 2000. Siden 1997 har det jevnt over doblet omsetningen hvert år. Gode renteinntekter har sørget for overskudd i regnskapet siden tredje kvartal 2001, og driften nådde så vidt balanse i kvartalet fram til 30. september i år, med ti tusen dollar i pluss av en omsetning på 19,4 millioner dollar, 35 prosent høyere enn samme kvartal i fjor. Omsetningen i året 2001 var 55,6 millioner dollar. Veritas betaler altså forholdsvis mye, men det kan forsvares ut fra forventningene til videre vekst. Selskapet har 430 ansatte.

Hovedproduktet til Precise er en serie driftsverktøy kalt Precise i3, rettet mot ytelsesstyring av serverapplikasjoner, et område kjent som APM eller "application performance management". Precise i3 brukes til å overvåke hele applikasjonsinfrastrukturen - webservere, applikasjonsservere, databaser og lagring - slik at man varsles om mulige problemer og kan ta forebyggende tiltak for å avverge lange responstider. Driftsverktøyene skal være i bruk i 6000 store selskaper verden over, hvor fire av fem på Fortune 100-listen.

Precise-verktøyene selges også under andre merker. EMCs databasetuner (ControlCenter DBTuner) som inngår i både Symmetrix- og Clariion-systemene er et Precise-produkt. Hewlett-Packard videreselger spesielt tilrettelagte versjoner av Precise for å styre både Surestore XP lagringssystemer, SAP, og database og applikasjoner fra Oracle.

I september i fjor kjøpte Precise et lite selskap, WQuinn, som leverer lagringsautomasjon for Windows. Produktet, Precise/StorageCentral SRM (for "storage resource management") er lisensiert av Microsoft som valgfri del av "Server Appliance Kit", et verktøy for å bygge dedikerte Windows-servere, i bruk hos Microsofts egne OEM-partnere, blant dem Dell, HP, Compaq, IBM, NEC, og Maxtor.

Precise inngår ellers i ytelsesstyringen til SAP.

Mens Precise er et etablert, børsnotert selskap, er den andre overtakelsen til Veritas en typisk nykommer fra Silicon Valley. Jareva lager programvare som automatiserer omleggingen av servere fra en applikasjon til en annen. Endringer i belastningen på det samlede systemet kan for eksempel utløse en automatisk omkonfigurering av en server, fra å kjøre Oracle under Linux til å kjøre SAP under Windows.

Veritas ser for seg et samspill mellom egen lagringsvare og Jareva. Dersom Veritas-varen oppdager at en server er i ferd med å svikte, kan den utløse en forespørsel til en Jareva-styrt servergruppe og forlange en ny server. Jareva vil da konfigurere serveren, laste inn den aktuelle applikasjonen og sende den over til Veritas for å få tjenesten oppe igjen. Alt dette skal kunne skje automatisk.

Til toppen